La Capitana Barrel Reserve Carménère
Kraj: Chile
Region: Dolina Centralna
Apelacja: Cachapoal Valley – Entre Cordilleras
Producent: Viña La Rosa
Typ: Dry Red Carmenere
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% C4
Certyfikaty: Wino Wegańskie
Rozwiń opis... Zrównoważony rozwój
Nota degustacyjna:
Bogate wino o złożonym bukiecie pełnym aromatów słodkich śliwek, malin i czarnych porzeczek przemieszanych z nutami gorzkiej czekolady. Na podniebieniu, pełne owocu, krągłe i zmysłowe, o jedwabistej strukturze, dojrzałych taninach i długim posmaku. Wino dojrzewało przez okres 9 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Sugestie kulinarne: Podawać do duszonej giczy cielęcej, serów pleśniowych, zupy z soczewicy, cannelloni nadziewanych mięsem, grillowanego kurczaka, polędwicy wieprzowej, tacos z kurczakiem, naleśników z nutellą.
Producent: Viña La Rosa
Vina la Rosa została założona w Chile pod koniec XVIII wieku przez rodzinę Ossów, którzy opuścili Hiszpanię w poszukiwaniu nowych horyzontów. Don Gregorio Ossa podróżował po całym kraju w poszukiwaniu najbogatszej ziemi i kupił Hacienda La Rosa, położoną nad brzegiem rzeki Cachapoal. W 1824 r. powstała Vina y Bodega La Rosa z winorośli przywiezionej z Francji. W 1930 r. Don Recaredo Ossa Undurraga przejął administrację hacjendy i wciąż pozostaje ona w rękach rodziny. Obecnie zarządza nią przedstawiciel szóstego już pokolenia – Ismael Ossa Errázuriz.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – Concours Mondial Bruxelles
GOLD Medal – Mundus Vini
GOLD Medal – Sakura Japan Womens Wine Awards
90 punktów – James Suckling
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nazwa pochodzenia denominación de origen Valle de Colchagua obejmuje sąsiadujące ze sobą prowincje Colchagua i Cardenal Caro. Położona jest w regionie O'Higgins, na południe od stolicy prowincji, miasta San Fernando. Uprawa winorośli w Valle de Colchagua została wprowadzona przez religijnych jezuitów w XVI wieku. Tradycyjnie produkuje wino hurtowe na sprzedaż do pobliskich obszarów, skrzynia Maipo. Przez lata, a zwłaszcza w ostatnich dziesięcioleciach, winiarze przejęli ruch w celu wyceny win produkowanych w Valle de Colchagua. Montes była pierwszą winiarnią, która odważyła się na sadzenie odmian ayrah i carménère na stokach Apalty.
Niektóre z winnic w Valle de Colchagua zaangażowanych w ten renesans doliny to Viña Montes, Las Niñas, Lapostolle, Folly i Clos Apalta, cieszące się sporym uznaniem w Chile, a także poza granicami kraju, szczególnie w Stanach Zjednoczonych.