LUIS FELIPE EDWARDS GRAN RESERVA CABERNET SAUVIGNON
Wino LUIS FELIPE EDWARDS GRAN RESERVA CABERNET SAUVIGNON
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
LUIS FELIPE EDWARDS GRAN RESERVA CABERNET SAUVIGNON
Kraj: Chile
Region: Central Valley - Colchagua Valley
Producent: Luis Felipe Edwards
Szczep: Cabernet Sauvignon
Kolor: czrwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy
w dębowych beczkach
Temp. serwowania: 18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Winogrona do produkcji Gran Reserva Cabernet Sauvignon pochodzą z równiny na terenie farmy Puquillay. Winnica produkuje średnio 8 t/ha winogron i oferuje idealne warunki do optymalnego dojrzewania. Gleby są głębokie, kamieniste i dobrze przepuszczalne. Klimat jest tu suchy, nadmorski. Wino dojrzewa przez okres 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Gran Reserva Cabernet Sauvignon ukazuje głęboki nieprzenikliwy granatowy odcień. Nos jest intensywny i czysty z aromatami czereśni, świeżych truskawek, przypraw, lukrecji, kawy oraz nutą pudełka po cygarach. Na podniebieniu głębokie, pełne o przyjemnie zaznaczonych wyrazistych taninach, którym towarzyszy duża owocowość z akcentami wanilii, dymu i czekolady.
Sugestie kulinarne: pieczone czerwone i białe mięsa, dziczyzna, starzone sery,
Luis Felipe Edwards
Historia tej winnicy sięga 1976 roku, kiedy to Luis Felipe Edwards Sr. kupił farmę San José de Puquillay w pobliżu Nancagua oraz farmę Santa Bernardita de Pupilla w 1980 roku, obie w dolinie COLCHAGUA. Gospodarstwa te obejmowały duży obszar obsadzony winnicami o średnim wieku około 30 lat. Pan Edwards karczował te winnice i sadził krzewy nowoczesnych odmian winorośli. Wytwórnia zajmowała się wyłącznie produkcją wina beczkowego, które było odsprzedawane większym producentom. Jednak w 1994 roku firma ponownie skupiła się na produkcji własnego wina. Potem nastąpiły duże inwestycje w sprzęt technologiczny firmy. Zakupiono najnowszą technologię produkcji i rozlewu wina. Obejmuje to dużą liczbę beczek wykonanych z francuskiego i amerykańskiego dębu. Kolejną inwestycją był zakup gruntu w Dolinie LEYDA, ekskluzywnego obszaru uprawy winorośli. LUIS FELIPE EDWARDS „pierwsze wina trafiły na półki sklepowe w 1995 roku. Od tego czasu firma odniosła ogromny sukces nie tylko na rynku chilijskim, ale również we wszystkich 45 krajach, do których to wino jest obecnie importowane. LUIS FELIPE EDWARDS to obecnie jedna z największych winnic w Chile.