Luis Felipe Edwards Pupilla Chardonnay
Wino Luis Felipe Edwards Pupilla Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luis Felipe Edwards Pupilla Chardonnay
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Producent: Luis Felipe Edwards
Szczep: 100% Chardonnay
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Wino bogate w aromaty owoców egzotycznych, nuty bananów, dojrzałego ananasa, przechodzące w nuty cytrusowe z elementami trawiastymi. Na podniebieniu pełne, o przyjemnej zrównoważonej kwasowości z nutami dojrzałych owoców i orzeźwiającą końcówką. Sugestie kulinarne: Aperitif, świetnie komponuje się z potrawami ze szparagami – tarta, suflet, szparagi zapiekane z serem kozim, dania z ryb i drobiu, delikatne sery, sałatki z dressingiem jogurtowym.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chardonnay pojawia się w szklance w cudownym złocistym kolorze z błyszczącymi odbiciami. To złożone wino z Chile rozwija nuty kwiatowe, które przekształcają się w palone aromaty. W drugim podejściu Chilijskie Chardonnay jest owocowe i przypomina ananasa, brzoskwinię i nutę wanilii. Na podniebieniu to białe wino prezentuje złożone aromaty egzotycznych owoców, takich jak papaja i mango, którym towarzyszą subtelne nuty prażonych orzechów laskowych.
Polecane potrawy do Wina Chilijskiego Chardonnay: Grillowane broszetki jagnięce z cytryną i czosnkiem, Wołowina po burgundzku, Broszetki z kefty wołowej, Beyerskloof Diesel Pinotage, Wołowina duszona w ciemnym piwie, Burgery z jelenia z sosem barbecue i serem Quebec, Filet mignon z sosem pieprzowym, Stek marynowany w piwie, Grillowane kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem, Osso buco . jagnięcina marokańska, Filet ze strusia mignon z sosem chasseur, Kotleciki jagnięce z sosem rabarbarowym, Stek z antrykotu Santa Fe (na grillu), Żeberka wołowe Texas barbecue z pikantnym sosem rumowym, Tourtière (ciasto mięsne) z jeziora Saint-Jean, Stek z cynamonem i przyprawami, Kuskus z duszonymi giczami jagnięcymi, Konfitowane udko z kaczki, Kurczak po meksykańsku…
Nagrody:
AWC Vienna International Wine Challenge 2021 Chilean Producer of The Year
AWC Vienna International Wine Challenge 2021 Chilean Producer of The Year