Manso De Velasco Viejas Vinas
Wino Manso De Velasco Viejas Vinas
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Manso de Velasco Viejas Viñas Reserva Tinto
Kraj: Chile
Apelacja: Valle de Curico
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Producent: Torres Chile
Pojemność: 750 ml
Szczep: Cabernet Sauvignon
Alkohol: 14,5%BK2
Wysokiej klasy czerwone wino, idealna pozycja dla koneserów win. Niezwykle głębokie wino z bardzo złożoną strukturą. Intensywny, ciemno rubinowy kolor. Aromaty dzikich leśnych owoców, czarnych jagód oraz skóry. Wino eleganckie o gładkich taninach z wyczuwalnym na finiszu akcencie delikatnych nut korzennych. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Fermentacja zachodzi w stalowych, nierdzewnych kadziach, natomiast starzenie w beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy. Wino polecane do pieczeni, pasztetów, kaczka, barzan, królik, pizza, spaghetti, żeberka pieczone w kapuście.
Miguel Torres światowej klasy producent win. Torres wniósł dwa znaczące wkłady w rozwój enologii w Hiszpanii: po pierwsze, wykorzystanie fermentacji w kontrolowanych temperaturach, a po drugie, dojrzewanie wina w małych dębowych beczkach w skrupulatnie określonym czasie, jak to było nawykiem ćwiczyć w Bordeaux. Wymienione wszystkie zalety przekładają się na wysoką jakości win. Wielokrotnie nagradzany na rynku globalnym. Warto poznać wina Miguel Torres ponieważ przykładają wszelkich starań aby wina były smaczne i zdrowe. Wiedza o terror doprowadziła Miguel Torres do założenia winnic w Chile ,,Miguel Torres Chile” w chilijskiej dolinie centralnej oraz w Stanach Zjednoczonych ( Kalifornia ), gdzie w 1986 Marimar Torres założył Marimar Estate . W Hiszpanii poza rodzimym regionem Penedes rodziny Torres, są właścicielami win w DO Conca de Barberà DO Toro , DO Jumilla , DO Ribera del Duero , DOQ Priorat, a ostatnio w DOC Rioja Miguel Torres zarazem jest największym hiszpańskim producentem win DO pod własną marką, eksportując produkty do ponad 140 krajów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Manso de Valasco Cabernet Sauvignon ujawnia intensywny ciemny rubinowy kolor. Pyszny aromat z klasycznymi nutami przetworów z czarnych owoców i nutami skóry. Wspaniała elegancja na podniebieniu, z harmonijną owocowością i pikantnością oraz długimi, miękkimi taninami, uzupełnionymi do końca delikatnymi nutami tostów chlebowych.
Odległość od wybrzeża: 85 kilometrów. Gleba ma gliniastą / piaszczystą teksturę z dużym udziałem kamyków różnej wielkości, co wskazuje, że woda powierzchniowa kiedyś przepływała bardzo blisko. Ma umiarkowanie kwaśne pH z niską zawartością materii organicznej, co czyni go glebą o niskiej żyzności. Na głębokich, lekko skalistych i piaszczystych glebach stuletni winorośl Cabernet Sauvignon produkuje ograniczone ilości winogron, które wykazują typowe cechy odmiany. Obszar ma ciepły, półwilgotny klimat, z bardzo chłodnymi nocami, zgodnie z jego wskaźnikami bioklimatycznymi. Wpływ Andów można wyczuć w nocy, gdy temperatura spada blisko punktu zamarzania.
Hołd dla Manso de Velasco, gubernatora Chile w okresie kolonialnym. Odważny, przedsiębiorczy człowiek, znany ze swojej siły na polu bitwy i założyciel miasta Curicó, gdzie rosną te winorośle. Posiadłość Finca Manso de Velsaco jest wyłącznie przekazywana Cabernet Sauvignon, która produkuje to intensywne wino o głębokim kolorze. Wino wytwarzane jest wyłącznie z winogron, które mają ponad 115 lat. Descorchados, przewodnik po winach Patricio Tapii, został wybrany przez Descorchados jako najlepszy chilijski cabernet Sauvignon w 2016 roku.