Ochagavia Don Silvestre Reserva Carmenere Rapel Valley
Wino Ochagavia Don Silvestre Reserva Carmenere Rapel Valley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ochagavia Don Silvestre Reserva Carmenere Rapel Valley
Kraj: Chile
Region: Rapel Valley
Producent: Vina Ochagavia S.A.
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c3
Nota degustacyjna:
Don Silvestre Reserva Carmenere to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Carmenere uprawianej w regionie Rapel Valley w Chile. Wino prezentuje piękny rubinowo czerwony odcień z aromatem świeżych czerwonych owoców z dodatkiem zielonych oliwek, tymianku i zielonych przypraw. Średnio treściwe, gładkie czerwone z miękkimi taninami i świeżymi ziołami na końcu. Lekkie i przyjemne dla podniebienia. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, duszone mięsa, mięsa z grilla, pizza, makarony z obfitymi sosami, sery, deska wędlin,
Notatki Sommelier:
Viña Ochagavía to jedna z najstarszych chilijskich marek wina. Silvestre Ochagavía, założyciel winnicy, najpierw studiował francuską uprawę winorośli, a następnie sprowadził szlachetne odmiany winorośli z Bordeaux do Chile na krótko przed plagą filoksery w połowie XIX wieku, rewolucjonizując w ten sposób uprawę winorośli w swoim kraju. w 1851 r. Don Silvestre, jak go nazywano, założył Viña Ochagavía i od tego czasu uważany jest za ojca chilijskiego winiarstwa.
Obecnie winiarnia należy do grupy Carolina Wine Brands, która posiada siedem winiarni w Ameryce Południowej i jest zaangażowana w przestrzeganie najwyższych standardów jakości i zrównoważonego rozwoju. Mistrzem piwnicy jest Andrés Caballero. Wraz ze swoim enologiem Ivánem Martinoviciem nieustannie stara się podkreślać typ każdej odmiany winorośli i terroir. Utrzymanie wysokiej jakości w obliczu rosnącego popytu i areału to wyzwanie, które winiarnia Viña Ochagavía chętnie podejmuje.
Winnice położone są na wysokości do 800 m n.p.m. Średnia temperatura wynosi około 15 stopni, co wydłuża okres dojrzewania i umożliwia zbiór owoców w późnych porach roku. Korzystne warunki klimatyczne gwarantują całkowitą dojrzałość winogron i nadają winom specyficzne nuty owocowe oraz pełny charakter. Jest to imponująco widoczne w Gran Reservas Viña Ochagavía, które są winifikowane wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron i rozwijają swój złożony charakter dzięki długiemu i stopniowemu dojrzewaniu w beczkach typu barrique. Rezultatem jest wyjątkowa treść i elegancka moc, co wielokrotnie potwierdza Cabernet Sauvignon z serii Gran Reserva.
Ochagavia Don Silvestre Reserva Carmenere Rapel Valley - Opinie klientów
Ochagavia Reserva Carmenere
Wino o głębokim, czerwono-fioletowym kolorze, ze złożonymi aromatami, czerwonych dojrzałych owoców, truskawek i jeżyn zmieszanych z zapachami skóry, przypraw i dymu. W ustach dojrzałe owoce z przyprawami. Aksamitne i dojrzałe taniny sprawiają, że wino jest eleganckie i wyważone z wędzonym i długo trwałym zakończeniem. Carménère to idealne wino do mięsa, zwłaszcza wołowiny. Będzie doskonałe do klasycznych steków, ale można też podać je do potraw kuchni meksykańskiej lub indyjskiego curry.
Don Silvestre Reserva Carmenere
Cudownie owocowe z aromatami wiśni, śliwek , z nutą przypraw i ziół.
2024-03-14
Ochagavia Reserva Carmenere
Wino jest cudownie owocowe z aromatami dojrzałych wiśni, jeżyn, śliwek i nutą ciemnej czekolady i kawy. Bardzo złożone wino o wielu warstwach smakowych.