Ochagavia Don Silvestre Reserva Merlot Rapel Valley
Wino Ochagavia Don Silvestre Reserva Merlot Rapel Valley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ochagavia Don Silvestre Reserva Merlot Rapel Valley
Kraj: Chile
Region: Rapel Valley
Apelacja: DO Rapel Valley
Producent: Vina Ochagavia S.A.
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c3
Nota degustacyjna:
Don Silvestre Reserva Merlot to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Merlot uprawianej w regionie Rapel Valley w Chile. Wino odznacza się rubinowo czerwonym odcieniem z aromatami dojrzałych wiśni, ciemnych jagód z nutą wanilii i tostów. Na podniebieniu jest pełne, eleganckie i harmonijne z wykończeniem przypominającym śliwki, wanilię i przyprawy. Drobnoziarniste taniny nadają winu strukturę i gęstość. Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z ciemnymi, pikantnymi marynowanymi mięsami, mocnymi serami i hiszpańskimi tapas. Stek z marynowanej wołowiny śródziemnomorskiej, Kotlet jagnięcy po prowansalsku, Medaliony Wapiti z brie…
Notatki Sommelier:
Viña Ochagavía to jedna z najstarszych chilijskich marek wina. Silvestre Ochagavía, założyciel winnicy, najpierw studiował francuską uprawę winorośli, a następnie sprowadził szlachetne odmiany winorośli z Bordeaux do Chile na krótko przed plagą filoksery w połowie XIX wieku, rewolucjonizując w ten sposób uprawę winorośli w swoim kraju. w 1851 r. Don Silvestre, jak go nazywano, założył Viña Ochagavía i od tego czasu uważany jest za ojca chilijskiego winiarstwa.
Obecnie winiarnia należy do grupy Carolina Wine Brands, która posiada siedem winiarni w Ameryce Południowej i jest zaangażowana w przestrzeganie najwyższych standardów jakości i zrównoważonego rozwoju. Mistrzem piwnicy jest Andrés Caballero. Wraz ze swoim enologiem Ivánem Martinoviciem nieustannie stara się podkreślać typ każdej odmiany winorośli i terroir. Utrzymanie wysokiej jakości w obliczu rosnącego popytu i areału to wyzwanie, które winiarnia Viña Ochagavía chętnie podejmuje.
Winnice położone są na wysokości do 800 m n.p.m. Średnia temperatura wynosi około 15 stopni, co wydłuża okres dojrzewania i umożliwia zbiór owoców w późnych porach roku. Korzystne warunki klimatyczne gwarantują całkowitą dojrzałość winogron i nadają winom specyficzne nuty owocowe oraz pełny charakter. Jest to imponująco widoczne w Gran Reservas Viña Ochagavía, które są winifikowane wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron i rozwijają swój złożony charakter dzięki długiemu i stopniowemu dojrzewaniu w beczkach typu barrique. Rezultatem jest wyjątkowa treść i elegancka moc, co wielokrotnie potwierdza Cabernet Sauvignon z serii Gran Reserva.
2023-06-05
Don Silvestre Reserva Merlot
Miękki mięsisty merlot z aromatami jagód, wiśni, śliwek, czarnych porzeczek oraz przypraw. Merlot w dobrym wykonaniu.