Rozwiń opis...Apalta Vineyards Pangea Colchagua Valley 0,75l Alk.14,5%
Pangea to wyjątkowe wino chilijskie, które zostało stworzone w oparciu o szczep Syrah i które pochodzi z regionu Colchagua Valley. Bardzo ciekawe i zaokrąglone wino, pełne czystego owocu, przystrojone aromatami pochodzącymi z beczki - wanilia oraz nutami czekoladowymi. Duża koncentracja, dobrze zbalansowane i świetnie ułożone, długie i przyjemne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pangea to dobrze zaokrąglone, dystyngowane wino o intensywnej, ciemnej barwie. Posiada pyszne, złożone aromaty, które w ustach wydobywają się z delikatnymi nutami czerwieni i jagód, harmonijnie przeplatanymi przyprawami takimi jak czarny pieprz, gorzka czekolada oraz subtelnymi nutami wanilii i karmelu. Wino to ma wyjątkowe połączenie koncentracji, smaków i aromatów. Pangea to w istocie Syrah z doliny Apalta, która wiernie oddaje swoje terroir granitowych gleb o wysokiej zawartości kwarcu, które znajdują odzwierciedlenie w każdym szkle. Jest to wino dobrze zbudowane, z dużą kwasowością i dojrzałymi, jędrnymi taninami. Zalecamy zdekantowanie go przed wypiciem.
SOMM DAVID T LUBI TO WINO:93 punkty
W nosie piękne, zapachowe kwiatowe, świeże i wytrawne, ciemnoczerwone kwiatowe, lawenda, fiołki, czarna lukrecja, słodkie smoliste nuty, ciemna porzeczka, czarna porzeczka, śliwki, borówki, morwy, jeżyny, kremowe czarne maliny, czarna lukrecja, wanilia jak nie miałam na nosie ciemnej wilgotnej gleby i niebieskiego szewca owocowego. Ciało jest okrągłe i pełne. Podniebienie jest przepięknie eleganckie. Dojrzałe, rubinowe owoce; ciemne porzeczki, czarne porzeczki, śliwki, borówki, morwy, jeżyny, kremowe czarne maliny, które przypominają płynny cukierek. Czarna lukrecja, słodkie smoliste nuty, tytoń, zużyta skóra, ciemne wilgotne czarne gleby, zakurzone taniny gliniasta sucha ziemia i glina, zmiękczone, lekko ziarniste ciemne minerały, przyprawy, czarny pieprz, zapachowe kwiatowe, świeże i suche, ciemnoczerwone kwiatowe, lawenda , fiołki, okrągła piękna kwasowość, długość, struktura i zrelaksowane napięcie oraz eleganckie, okrągłe, rubinowe, dojrzałe wykończenie, które trwa i trwa. Niesamowita Syrah z Colchagua Chile. Jeśli ignorowałeś lub nie doceniałeś chilijskich win, to jest dowodem, że nie powinieneś. Jeden z lepszych Syrah, jakie jadłem, niezależnie od regionu.
Notatki Winiarskie
Chile jest regionem winiarskim Nowego Świata i znaczącym graczem, będąc piątym co do wielkości eksporterem wina na świecie. Choć znane jest z produkcji wysokiej jakości win w przystępnych cenach, wina z regionu były również okazjonalnie nagradzane najwyższymi miejscami w międzynarodowych konkursach winiarskich.
Geografia i klimat Chile są interesujące dla winiarstwa, ponieważ występują tam dramatyczne zmiany ze wschodu na zachód i z północy na południe. Wzdłuż zachodniego wybrzeża płynie Ocean Spokojny, przynosząc chłodne morskie bryzy. Wzdłuż wschodniej strony granicy kraju znajdują się wyniesione winnice w pasmach górskich Andów; a pomiędzy nimi znajdują się ciepłe doliny. Oczywiście w kierunku północ-południe występuje duża różnica szerokości geograficznej między najbardziej wysuniętymi na północ i południe punktami. Dzięki szerokiej gamie różnych warunków uprawy winorośli Chile pokazało, że może produkować różne odmiany i różne style wina.
W cieplejszych i suchszych rejonach Chile produkuje się skoncentrowane i pełne wina czerwone, takie jak Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. W chłodniejszych rejonach będą się one koncentrować na Chardonnay, Pinot Noir, Riesling i Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon produkowany w Chile ma miękkie taniny.
Rzadkim szczepem winogron, o którym nie można nie wspomnieć, mówiąc o chilijskich winach, jest Carmenere. Ten szczep winogron pochodzi z Bordeaux we Francji i został niemal całkowicie wytępiony podczas plagi filoksery w 1857 roku. Jednak Carmenere został błędnie zasadzony jako Merlot w całym Chile i został ponownie odkryty w 1994 roku. Odmiana ta bardziej odpowiadała warunkom w Chile niż we Francji, a Chile ma obecnie największe na świecie plantacje winogron o powierzchni 8800 hektarów.
Naturalne granice Chile chronią winorośle przed skażeniem przez mszycę filoksery. Oznacza to, że chilijskie winorośle nie muszą być szczepione na odpornych korzeniach, jak te w Europie.