Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir
Wino Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir
Kraj: Chile
Region: Casablanca Valley
Apelacja: DO Casablanca
Producent/ marka: Errazuriz
Szczepy: Pinot Noir
Rodzaj: Red Dry
Poj.: 0,75l
Alk:13% cer1
To świetny fajny klimat Pinot Noir z cenionej doliny Costa Aconcagua w Chile. Winogrona zostały ręcznie zebrane, aby zapewnić optymalną dojrzałość i jakość. Wino leżakowało przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, aby uzyskać złożoność bez przytłaczania charakteru świeżych owoców. Wino pokazuje nuty dzikich truskawek, fiołków, przypraw przeplatane aromatami dymu i owoców leśnych.
Posiadłość Errazuriz została założona w 1870 roku, kiedy Don Maximiano Errazuriz posadził swoje pierwsze winnice w Panquehue w dolinie Aconcagua - 100 km na północ od stolicy. Filozofię Errazuriza najlepiej wyraża Don Maximiano, który powiedział: „Z najlepszej ziemi, najlepszego wina”. Winnica La Escultura znajduje się na zachód od Santiago i zaledwie 20 km od Oceanu Spokojnego, dolina Casablanca cieszy się nadmorskim wpływem, który łagodzi temperatury w okresie dojrzewania. Świeża morska bryza umożliwia łatwe, stopniowe dojrzewanie, które sprzyja zachowaniu aromatów i smaków winogron oraz zapewnia pożądany poziom kwasowości. Te warunki sprawiają, że dolina Casablanca jest uprzywilejowanym miejscem do produkcji chłodnych odmian klimatu, takich jak Chardonnay.
Pinot Noir z dzikiego fermentu Errazuriz jest nazywane, ponieważ fermentacja odbywa się przy użyciu wyłącznie rodzimych, dzikich drożdży. Dzikie drożdże nie są wybierane przy użyciu kryteriów technologicznych (odporność na SO2, odporność na alkohol itp.) I doświadczają wyższego stresu podczas fermentacji. Ten efekt i obecność większej różnorodności szczepów drożdży powoduje różne stężenia i proporcje produktów ubocznych, dodając charakterystyczne smaki, a zatem i bardziej złożoność wina. Fermentację przeprowadzono w temperaturze 18–24 ° C (64–75 ° F), a około 60% końcowej mieszanki poddano fermentacji malolaktycznej. Errazuriz Wild Ferment Pinot Noiur leżakowano następnie przez 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z których 10% było nowych.
2024-01-12
Errazuriz Pinot Noir
Jak przystało na Pinot Noir łagodne, delikatne. Można doszukać się fachowych słów pisząc wino jest intensywne i złożone z nutami wilgotnej ziemi i dzikiej róży. Na podniebieniu wyczuwalne są maliny i lekkie nuty dymne, wrażenie świeżych czerwonych owoców i wspomnienia truskawek, co czyni wino bardzo przyjemnym i eleganckim. To Pinot Noir jest okrągłe, gładkie, z trwałym finiszem, co zapewnia dobry potencjał starzenia w butelce.