Yelcho Carmenere Reserva Especial
Wino Yelcho Carmenere Reserva Especial
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Yelcho Carmenere Reserva Especial
Kraj: Chile
Region: Valle Central
Apelacja: Colchagua Valley
Producent: Vina Ventisquero Ltda.
Szczepy: Carmenere , Syrah
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 10 miesięcy
Pojemność: 0,75C3
Wino wytrawne o głębokim kolorze czerwonych wiśni. W nosie wyczuwalne czarne i czerwone aromaty owoców, takich jak jagody , jeżyny, czarna porzeczka, truskawka i wiśnie, przemieszanych z nutami czekolady i wanilii. Wino szczepu Carmenere w poważnym wydaniu, dobrze wyważone z gładkimi taninami i z długim finiszem, w którym ponownie wyczuwamy nuty owoców i wanilii. Wino z Chile, które przez 10 miesięcy dojrzewało we francuskich dębowych beczkach i dodatkowo, przed wypuszczeniem na rynek, spędziło pół roku w piwnicy producenta.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gęsta barwa na prawie fioletowych tonach. Rozwarstwienie węchowe jest imponujące, zwłaszcza w odcieniach owocowych (żurawina, jeżyna, czarna porzeczka, truskawki i czereśnie) oraz pikantnych, słodkich, ale bez nadmiaru dębu. W ustach aksamitna, napięta, ale wyważona, z soczystą trwałością borówki. Polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów, doskonale komponuje się z filetem z fassone z borowikami.
Grona zbierano między 14 kwietnia a 11 maja 2018 r., kiedy ich właściwości organoleptyczne, aromaty i taniny były najlepsze. Winogrona poddano maceracji wstępnej w niskiej temperaturze w celu uwydatnienia maksymalnej barwy i aromatu. Następnie moszcz był fermentowany w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze między 26°C a 28°C. Leżakowanie: 30% tego wina leżakowało przez 4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Następnie wino leżakowało w butelce przez co najmniej 6 miesięcy.
Carménère zachwyca wysoka strukturą owocowości i miła strefą aromatów. Pomimo iż pochodzi z Francji (Bordeaux), dziś występuje tam w bardzo ograniczonej ilości (Médoc). Natomiast odrodziła się w Chile, gdzie awansowała do miana odmiany narodowej. Stało się tak, kiedy dwie dekady temu okazało się, że większość nasadzeń merlota w tym kraju to właśnie carménère. W dodatku Chilijczykom udało się wypromować ją na całym świecie, i to do tego stopnia, że próbuje się nasadzeń w wielu innych miejscach Nowego Świata. Tymczasem jeszcze w XVIII wieku wraz z cabernet franc szczep ten stanowił podstawę najlepszych czerwonych win bordoskich i przyczynił się do ugruntowania ich sławy. W XIX wieku został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie cabernet sauvignon i merlota. W tym okresie wraz z innymi szczepami bordoskimi po raz pierwszy trafił do Chile.