Ego Chardonnay
Wino Ego Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Czechy
Region: Morawy
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
Szczepy: Chardonnay
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Ego Veltlínské Zelené to białe wytrawne wino powstałe w całości z winogron Chardonnay, uprawianych na terenach południowych Moraw. Wino charakteryzuje jasno żółtej barwie ze złotymi refleksami. Nos ujawnia aromaty białych owoców pestkowych, dojrzałych brzoskwiń, kandyzowanych ananasów oraz nutą orzechową. Na podniebieniu krągłe, o kremowej strukturze z przyjemną odświeżającą kwasowością i rześkim posmakiem.
Sugestie kulinarne: ryby, owoce morza, drób, przystawki, makarony z sosami śmietanowymi, sałatki,
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
„Na przestrzeni dziejów byliśmy na stałe częścią kompleksu zamkowego w mieście Bzenec, we wschodnim krańcu południowomorawskiego regionu. Z wyczuciem, z naciskiem na efektywność i ekologię, zarządzamy 540 hektarami winnic w subregionach winiarskich Słowacji , Mikulov i Znojmo .
W składzie gatunkowym naszej winnicy znajdują się Chardonnay , Grüner Veltliner , Morawski Muscat i Sauvignon , ale kluczowe i strategiczne odmiany to Pinot Blanc , Riesling reński i Riesling wołoski . W końcu to właśnie winnice, takie jak Klínky , z odmianami Pinot Noir , Riesling czy Chardonnay , pozostawiły niezatarty ślad we współczesnej historii morawskiego winiarstwa. Jesteśmy ośmiokrotnym zwycięzcą Czeskiego Salonu Win, a nasze wina zdobywają punkty w wielu innych międzynarodowych i krajowych konkursach.”
Ego Chardonnay - Opinie klientów
Ego Chardonnay
W ustach orzeźwiający, średnio treściwy, cytrusowy i trwały
2023-06-20
Wino Ego Chardonnay
Morawskie białe łagodnie wytrawne wino o jasnozłotej barwie i eleganckim bukiecie złożonym z aromatów dojrzałych brzoskwiń i kandyzowanego ananasa wzbogaconych o nuty orzechowe. Na podniebieniu przyjemnie krągłe, o lekko kremowej strukturze, świetnej kwasowości i rześkim posmaku. Podawać do przystawek, ryb, owoców morza, a także drobiu z sosem śmietanowym.