Ego Rulandské Bílé & Rulandské Sédé & Chardonnay
Wino Ego Rulandské Bílé & Rulandské Sédé & Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ego Rulandské Bílé & Rulandské Sédé & Chardonnay
Kraj: Czechy
Region: Morawy
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
Szczepy: Pinot Blanc , Pinot Gris , Chardonnay
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% c4
Nota degustacyjna:
Ego Rulandské Bílé & Rulandské Sédé & Chardonnay to białe wytrawne wino powstałe z gron uprawianych na terenach południowych Moraw. Wino charakteryzuje się żółtym odcieniem ze złotymi refleksami. Nos ujawnia aromaty świeżych białych owoców, owoców tropikalnych z akcentami orzechów laskowych. Na podniebieniu świeże i krągłe, z przyjemną żywą kwasowością, której towarzyszą nuty dojrzałych owoców.
Sugestie kulinarne: wędzone ryby, drób, makarony z białymi sosami, lekkie pasztety.
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
„Na przestrzeni dziejów byliśmy na stałe częścią kompleksu zamkowego w mieście Bzenec, we wschodnim krańcu południowomorawskiego regionu. Z wyczuciem, z naciskiem na efektywność i ekologię, zarządzamy 540 hektarami winnic w subregionach winiarskich Słowacji , Mikulov i Znojmo .
W składzie gatunkowym naszej winnicy znajdują się Chardonnay , Grüner Veltliner , Morawski Muscat i Sauvignon , ale kluczowe i strategiczne odmiany to Pinot Blanc , Riesling reński i Riesling wołoski . W końcu to właśnie winnice, takie jak Klínky , z odmianami Pinot Noir , Riesling czy Chardonnay , pozostawiły niezatarty ślad we współczesnej historii morawskiego winiarstwa. Jesteśmy ośmiokrotnym zwycięzcą Czeskiego Salonu Win, a nasze wina zdobywają punkty w wielu innych międzynarodowych i krajowych konkursach.”
2023-06-20
Wino Ego Rulandské Bílé & Rulandské Sédé & Chardonnay
Białe morawskie wino wytrawne o delikatnych aromatach świeżych jasnych owoców pestkowych i cytrusów. Na podniebieniu lekkie, rześkie i łagodne, o przyjemnej kwasowości i czystym posmaku. Podawać do wędzonych ryb, drobiu, pasztetów, białych sosów.