Starak
Wino Starak
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Czechy
Region: Morawy
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
Szczepy: Riesling , Chardonnay , Pinot Blanc , Pinot Gris
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12% c4
Nota degustacyjna:
Starak to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Riesling , Chardonnay , Pinot Blanc oraz Pinot Gris uprawianych na terenach południowych Moraw. Wino charakteryzuje się jasnożółtą barwą z zielonymi refleksami. Nos ujawnia aromaty białych owoców pestkowych, przemieszanych z nutami cytrusów oraz ziół. Na podniebieniu pełne, o przyjemnej owocowej nucie uzupełnionej przyjemną świeżą kwasowością.
Sugestie kulinarne: ryby, przystawki, cielęcina, dania z makaronami, kruche sałatki, kuchnia azjatycka.
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
„Na przestrzeni dziejów byliśmy na stałe częścią kompleksu zamkowego w mieście Bzenec, we wschodnim krańcu południowomorawskiego regionu. Z wyczuciem, z naciskiem na efektywność i ekologię, zarządzamy 540 hektarami winnic w subregionach winiarskich Słowacji , Mikulov i Znojmo .
W składzie gatunkowym naszej winnicy znajdują się Chardonnay , Grüner Veltliner , Morawski Muscat i Sauvignon , ale kluczowe i strategiczne odmiany to Pinot Blanc , Riesling reński i Riesling wołoski . W końcu to właśnie winnice, takie jak Klínky , z odmianami Pinot Noir , Riesling czy Chardonnay , pozostawiły niezatarty ślad we współczesnej historii morawskiego winiarstwa. Jesteśmy ośmiokrotnym zwycięzcą Czeskiego Salonu Win, a nasze wina zdobywają punkty w wielu innych międzynarodowych i krajowych konkursach.”
2023-06-20
Wino Starak
Białe łagodnie wytrawne morawskie wino o delikatnych aromatach jasnych pestkowych owoców i cytrusów przemieszanych z nutami ziołowymi. Na podniebieniu krągłe, o przyjemnie owocowym smaku, dobrze wyważonej rześkiej kwasowości i wyrazistej, czystej końcówce. Podawać do lekkich dań rybnych, przystawek, cielęciny.