Bailly Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne
Wino Bailly Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bailly Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Cremant de Bourgogne AOC
Producent: Caves Bailly Lapierre
Szczep: Pinot Noir, Chardonnay
Rodzaj: białe wytrawne, musujące
Dojrzewanie: 3 lata w butelce
Pojemność: 0,75l
Wspaniałe Burgundzkie wino musujące powstałe w 50% z Pinot Noir i 50% z Chardonnay. Posiada lśniący jasnozłocisty odcień z niezwykle złożonym i atrakcyjnym aromatem dojrzałych owoców pestkowych, migdałów, białych kwiatów oraz herbatników. Na podniebieniu charakteryzuje się mineralną czystością wsparta idealną kwasowością. Sugestie kulinarne: skorupiaki, szparagi, świeże sałatki, aperitif.
Cremant de Bourgogne to apelacja w Burgundii, która produkuje musujące białe i różowe wina. Ta nazwa obejmuje wino musujące produkowane wyłącznie w Burgundii. Wykonane są głównie z winogron Pinot Noir i Chardonnay i mają różne smaki, od orzeźwiających owoców cytrusowych po soczyste, ciemne jagody. Winnice Cremant de Bourgogne znajdują się w Burgundii, na południe od regionu Szampanii. Apelacja ma cztery różne wydziały, które składają się z 384 gmin:
Departament Yonne : 54 gminy
Departament Côte d'Or: 91 gmin
Departament Saony i Loary: 154 gminy
Departament Rodanu : 85 gmin
Jednak produkcja Cremant de Bourgogne odbywa się głównie w północnej części Auxerre (Chablis) i dalej na południe w Rully (Côte Chalonnaise). Winogrona rosną na różnych glebach, w tym kredowym podłożu dystryktu Joigny, granitach południowej Burgundii oraz wapieniach i marglach Côtes. Klimat na tym obszarze jest głównie umiarkowany, z przyzwoitą ilością słońca, opadów i północnych wiatrów. Wszystkie te czynniki mają pozytywny wpływ na uprawę winorośli.
Produkcja Cremant De Bourgogne rozpoczęła się na początku XIX wieku w Chablis , Nuits-Saint-Georges , Rully i Tonnerre. Te wina musujące stały się popularne po tym, jak pojawiły się w jednym z wierszy Alfreda de Musseta w 1830 roku – Secrètes pensées de Raphaël. W październiku 1975 r. apelacja Cremant De Bourgogne otrzymała status AOC i przyjęła surowe przepisy dotyczące produkcji wina, w których dozwolone są tylko wina białe i różowe.
Cremant de Bourgogne jest produkowany metodą tradycyjną lub Méthode Champenoise, gdzie druga fermentacja odbywa się bezpośrednio w butelce. Oto etapy procesu produkcji wina Cremant de Bourgogne: Tłoczenie: Po ręcznym zebraniu winogron, są one prasowane za pomocą nadmuchiwanej prasy pęcherzowej. Fermentacja pierwotna : Początkowa fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w drewnie i daje bardzo kwaśne wino bazowe. Fermentacja wtórna: podczas drugiej fermentacji wino bazowe i mieszanka likieru de tirage (cukier i drożdże) są butelkowane przez około trzy tygodnie. Drożdże żywią się cukrem, tworząc jako produkt uboczny alkohol i dwutlenek węgla.
Butelkowanie i starzenie: Cremant spoczywa na listwach przez co najmniej 12 miesięcy, podczas gdy tworzą się bąbelki. Resztki drożdży i osadu są następnie usuwane, a korek od wina jest umieszczany w butelce.
2023-09-02
Bailly Lapierre Cremant De Bourgogne Vive La Joie Brut 2014
Błyszczące ciemnożółte złoto. Oprócz bogatych aromatów owocowych, takich jak dojrzałe gruszki, białe brzoskwinie i nektar jabłkowy, pachnące aromaty, takie jak brioche i orzechy, oraz niuanse ziołowe. Złożone smaki owocowe, takie jak owoce cytrusowe i tropikalne, wyraźne minerały i delikatna kwasowość pozostają w ustach przez długi czas. Bailly Lapierre to stowarzyszenie producentów z siedzibą w Saint-Brie-le-Vinoux niedaleko Chablis.