Belleruche Rouge Michel Chapoutier Cotes du Rhone
Wino Belleruche Rouge Michel Chapoutier Cotes du Rhone
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
M. Chapoutier Belleruche Cotes-du-Rhone
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu - Côtes-du-Rhône
Producent: Michel Chapoutier
Typ: Dry Red Grenache i Syrah
Pojemność: 0,75l
Alk. 14%
AOC Cotes Du Rhone, by Michel Chapoutier
Zachwyca ono swoim aromatem czerwonych owoców, wśród których dominują wiśnie. Dobrze zbudowane, z trwałą strukturą tanin. 6 miesięcy w betonowych kadziach i zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wyśmienite do każdego rodzaju grillowanego lub pieczonego mięsa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Belleruche Rouge zachwyca ciemną barwą intensywnego granatu z przebłyskami czerwieni. Aromat, złożony, intensywny, owocowy gdzie dominuje (czarna porzeczka / malina) i uzupełniony nutami białego pieprzu. Odpowiednia kompozycja w Grenache i Syrah pozwoliło wydobyć w winie nuty soczyste, mocne i owocowe miło układające się na podniebieniu, z pięknymi nutami palonymi. Są jedwabiste i delikatne taniny. Sugestie kulinarne: Pieprzowe kotlety jagnięce, Kofta z sosem paprykowo-ziołowym, pieczona jagnięcina z gruszką, Turecki pilaw z jagnięciny, gulasz jagnięcy z czerwonym winem.
Winogrona do produkcji wina Michel Chapoutier Belleruche Rouge zbierane są w fenolowej dojrzałości i są zbierane głównie maszynowo. Po całkowitym zniszczeniu winogrona są winifikowane w zbiornikach betonowych i ze stali nierdzewnej przez 3 do 4 tygodni. Operacje pompowania wykonywane są każdego dnia w celu delikatnego ekstrahowania składników aromatycznych, antocyjanów i garbników. Temperatura fermentacji jest regulowana i ustawiona na 28 ° C. Pod koniec fermentacji alkoholowej temperatura może wzrosnąć do 30–33 ° C, aby wspomóc polimeryzację garbników. Gleba składa się z kilku głównych rodzajów terroirów, w tym kamienistych gleb gliniastych, gleb z warstwami kamieni, kamienistych glinianych tarasów, kamienistego piaszczystego piasku… Wszystkie te gleby zapewniają winoroślowi stałe zaopatrzenie w wodę, a nocą uwalniają ciepło gromadzone przez kamyki w ciągu dnia.
Wina Dolinie Rodanu zostały rozsławione część za pośrednictwem Domu Wina Maison M. Chapoutier który słynie z win z północy i południa doliny, ale w szczególności z czerwonych i białych win Hermitage , wytwarzanych odpowiednio z Syrah i mieszanki Marsanne i Roussanne . Początki Michel Chapoutier Winery sięgają XVII wieku, ale dopiero w 1879 roku Polydor Chapoutier zmienił rodzinę z uprawy winogron na szeroką skalę produkcji i handelu winem. W 1988 roku Michel Chapoutier przejął stery firmy, a dążenie do jakości sprawiło, że marka Chapoutier Wina inaugurowała wysokie uznania na rynku międzynarodowym. Michel Chapoutier unikał używania tradycyjnych foudresów z kasztanówdo starzenia, zamiast przejść w kierunku mniejszych dębowych beczek z krótszymi okresami starzenia. Dążył, aby wszystkie wina były niefiltrowane i nieskażone, a także by produkować wyłącznie biodynamicznie lub ekologicznie uprawiane owoce we wszystkich winnicach. Od 1996 r. Wszystkie marki M. Chapoutier obejmowały brajla na cześć Mauricea Moniera de la Sizeranne, który stworzył formę nowoczesnego skróconego brajla i był pierwotnym właścicielem winnicy Chapoutier w Hermitage. Michel Chapoutier przejął tradycyjny rodzinny biznes w 1990 roku i przywrócił go do życia. Z ogromną siłą woli, niestrudzonym pragnieniem perfekcjonizmu i dużą pasją stworzył nazwę Chapoutier i swoją wspaniałą światową sławę win. Dziś jest uważany za gwiazdę francuskiego przemysłu winiarskiego.
2024-10-26
Czerwone wino Chapoutier Cotes du Rhone
Nos jest bardziej pikantny, na podniebieniu mocniejszy, taniny są wyraźniejsze, wino jest bardziej zorganizowane. Obydwa wina są dobrze scharakteryzowane i dobrze zbudowane. Ciekawe porównanie dwóch roczników, gdzie różnica wyraża się głównie różnicą w większości odmian winorośli. Cechą wspólną jest przystępna strona tych win, niezbyt wybredna, ale długa i dobrze zbudowana.