Bestheim Riesling Classic AOC
Kraj: Francja
Region: Alzacja
Apelacja: AOP Alsace
Producent: Bestheim
Typ: Dry White Riesling
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Wino o pięknym słomkowym odcieniu ze złotymi refleksami. W nosie ma przyjemną intensywność, z owocami i odświeżającymi nutami jabłka i cytryny z lekkim mineralnym akcentem. Na podniebieniu wyważone z nutami cytryny i grejpfrutówch. Sugestie kulinarne: owoce morza, w szczególności skorupiaki, takich jak krewetki z grilla lub rozgniatane przegrzebki. Równie dobrze sprzyja tradycyjnej kiszonej kapuście.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wytrawne o delikatnym wyrafinowaniu i charakterystycznym bukiecie oraz przyjemnych nutach mineralnych i kwiatowych. Winorośle znajdują się w idealnym położeniu geograficznym wokół wioski Bennwihr w Alzacji. Plon ograniczony jest do 80 hl/ha. Po zbiorze winogrona są delikatnie wyciskane i poddawane fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Po odpowiednim okresie dojrzewania w zbiornikach ze stali nierdzewnej wino butelkowane jest stosunkowo młode, aby zachować typowo świeże owoce. Spółdzielnia winiarska Bestheim powstała z połączenia renomowanych winnic Bennwihr i Westhalten, z których każda ma długą tradycję w uprawie winorośli w Alzacji. Westhalten to alzacka wioska u podnóża Wogezów, z wyjątkowymi glebami, w sercu Vallée Noble, gdzie panuje klimat śródziemnomorski. Znajdująca się tu winnica jest najwyższa w Alzacji, na wysokości 410 metrów nad poziomem morza i rozciąga się wzdłuż stromych wzgórz zwróconych na południe. Dzięki optymalnemu charakterowi gleb można tu produkować wyjątkowe kremanty. Wieś Bennwihr ze swoimi cechami geograficznymi skupiła się na produkcji win spokojnych. Bestheim, posiadający prawie 720 hektarów winnic, produkuje obecnie około 8,5 miliona butelek rocznie. Zrzeszeni winiarze gwarantują wysoką jakość zbiorów, która w pełni odzwierciedla typowe właściwości alzackich gleb i mikroklimatu.
Winiarz Bestheim z Alzacji znany jest ze swoich wyjątkowych win, które powstają dzięki wyjątkowej lokalizacji winnic i pasji winiarzy. Winiarnia łączy tradycję z nowoczesnością, opierając się na znanych technikach winiarskich, ale także stale wypróbowując nowe metody poprawy jakości win. Doskonałe odmiany winogron z Alzacji, takie jak Riesling, Gewürztraminer i Pinot Gris, są starannie wybierane przez koneserów win domowych i zbierane w optymalnym czasie. W winnicy prowadzono intensywną fermentację zacieru w kontrolowanych temperaturach, a selektywne zbiory przeprowadzono ręcznie. Wina Bestheim charakteryzują się finezją i elegancją w połączeniu z delikatnymi owocami i mineralnymi przyprawami. Czy to jako dodatek do dobrego posiłku, czy po prostu jako przekąska pomiędzy nimi – wina Bestheim zapewniają wyśmienite doznania smakowe i są wizytówką alzackiej tradycji winiarskiej.
Riesling z Alzacji to cudownie intensywny, świeży i owocowy dodatek do beztroskich wiosennych i letnich chwil. Bukiet charakteryzuje się pachnącymi kwiatami, szczególnie nutami białych kwiatów (Robinia) i intensywnymi nutami owoców cytrusowych. Istnieją również przyjemne nuty mineralne. Na podniebieniu Bestheim Alsace Riesling jest pikantny i orzeźwiający. Czysty Riesling ma pełną treść. Białe wino zachwyca także doskonałą świeżością i aromatyczną głębią. Przede wszystkim pojawia się tu zapach dojrzałych cytryn. Świetna równowaga i piękna długość charakteryzują również tego francuskiego Rieslinga.
Rozkoszuj się wytrawnym Rieslingiem ze spółdzielczej winnicy Bestheim w temperaturze picia 8-10 stopni. Białe wino, które w kieliszku mieni się bladozłotym odcieniem, jest idealnym dodatkiem do skorupiaków i ryb. Ale Bestheim Alsace Riesling dojrzewający w zbiornikach ze stali nierdzewnej jest również bardzo dobrym wyborem do tradycyjnej kiszonej kapusty, koziego sera lub pieczonego drobiu.