- -444,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bollinger Special Cuvee to prestiżowy szampan z Francji, ceniony za złożone smaki jabłek, gruszek i bułeczki, połączone z delikatnymi bąbelkami.
Bollinger La Grande Année 2014 to dojrzałe, złożone i wytrawne wino musujące (z zawartością cukru mniejszą niż 8 gr/l). Ogólnie rzecz biorąc, jest to precyzyjne i szlachetne wino musujące, które jest bardzo eleganckie, z wyjątkową mineralnością. Zaczyna się od złotych refleksów (typowych dla długiego dojrzewania). Nos jest owocowy (wiśnia, cytryna, pigwa, śliwka, brzoskwinia) z nutami orzechów (orzechy laskowe, migdały). Podniebienie jest bardzo delikatne, eleganckie i intensywne, z bogatą kwasowością. Dobrze zrównoważone. Najbardziej wyróżnia się jego słony charakter, który stopniowo rozwija się w kierunku owoców sadowych (gdzie wyróżniają się owoce cytrusowe). Bardzo drobne i zintegrowane bąbelki.
Świeży, ale pełny i bogaty szampan z delikatnym, długim i tostowym finiszem. Używając wyłącznie najlepszych pierwszych tłoczeń winogron, Bollinger fermentuje wino niemusujące w małych dębowych beczkach, aby zwiększyć złożoność i potencjał starzenia. Głębia smaku sprawia, że jest to wszechstronne danie i stanowi luksusową ucztę do obfitych, uroczystych kolacji. Bollinger La Grande Annee Champagne 2014 jako faworyt wśród szampanów.
Jestem oddanym amatorem kolekcjonerem win i wielkim fanem szampana, i to od wielu dziesięcioleci. Miałem zaszczyt wypróbowywać wiele doskonałych opcji na przestrzeni lat – Cristal, Krug, DP, BGA itp. – ale sam nos, smak, mus i długość tego konkretnego BGA były oszałamiające, lepsze niż modele z 2002, 2007 i 2008 roku Na szczęście mam w kolekcji jeszcze pięć, ale mam przeczucie, że już niedługo! Cieszcie się, bo lepiej być nie może...
W nosie kuszące aromaty dojrzałych jabłek, cynamonu i brioszki. Na podniebieniu ukazuje się jako bogate i dobrze zrównoważone wino z melanżem smaków rywalizujących o uwagę - jabłka, grejpfruty, drożdże i nuta toffi. Finisz jest długi i trwały.
Miłe wino z wyrazistymi nutami cytrusów, cytryny, białych brzoskwiń i kwiatów. Ten średniej wagi, kwiatowy szampan będzie doskonałym aperitifem, ale poradzi sobie również z lżejszymi potrawami. To pięknie ułożone wino z dużą ilością charakteru Chardonnay
Jest mocny, tostowy i intensywny z pięknymi owocami cytrusowymi, a także wielką kwasowością. Cudowna głębia smaku: gruszka, brzoskwinia i skórka cytrusowa, z nutą wiśni i długim finiszem.
Ci z nas, którzy lubią „odrobinę Bolly”, ucieszą się z najnowszego wydania Bollingera w Wielkiej Brytanii, absolutnie fantastycznego rocznika 2012 słynnego La Grande Année Maison i odpowiadającego mu Rosé. Rocznik 2012 to rocznik premium XXI wieku dla winogron Pinot Noir, z niewielkim, ale znakomitym plonem dzięki niemal idealnemu sierpniu i wrześniu. La Grande Année zawiera 65 procent Pinot Noir, co zapewnia rzadko spotykaną głębię i teksturę, a jego średnia dawka przyczynia się do uzyskania jednocześnie kremowego i delikatnie gorzkiego szampana - idealnego partnera dla każdego początkującego gastronomii. Odpowiednio więc, że La Grande Année 2012 i Rosé 2012 zostały wprowadzone na rynek w St. John Restaurant w Smithfield, z przygotowanym na zamówienie menu parowania autorstwa szefa kuchni Steve'a Darou oraz założycieli Fergusa Hendersona i Trevora Gullivera. Fergus i Trevor byli zachwyceni możliwością zaprezentowania win: „Rocznik 2012 La Grande Année i La Grande Année Rosé był wyjątkowym rokiem, a stworzenie dań pasujących do tych wspaniałych win było dla mnie zaszczytem. „Po wielu starannych rozważaniach wybraliśmy odpowiednie składniki dla każdej pary, aby w pełni wyrazić smaki potraw i win, wykorzystując ich pełen potencjał”. Wydarzenie to było pierwszym przystankiem „Le Grand Tour” Bollingera, podczas którego szefowie kuchni stworzą menu celebrujące składniki jednego bohatera, fachowo przygotowane do połączenia z każdym winem. W St. John świeże gotowane langusty z Dorset były podawane wraz z La Grande Année 2012, ostrzejszymi elementami szampana, idealnymi do owoców morza. Główne danie, perliczka, zostało połączone z La Grande Année Rosé 2012. Rosé zostało wzmocnione przez dodanie wyjątkowego czerwonego wina Bollingera z La Côte aux Enfants w Aÿ, zarezerwowanego tylko dla najlepszych roczników. Region pierwotnie słynął z czerwonego wina, a specjalna, niewielka działka Bollingera nadal wykorzystuje wysoko wykwalifikowaną metodę produkcji wina z Burgundii, prawie nieistniejącą w regionie Szampanii. Obfite, wymagające technicznie ciasto, bogate, pobłażliwe danie główne, było trafnym dodatkiem do głębszego Rosé. Po udanej premierze w St. John, druga w historii Grand Tour będzie teraz podróżować po całym świecie, dając najlepszym szefom kuchni szansę świętowania tych dwóch cuvées wraz z najlepszymi daniami kuchni światowej. Nieźle jak na skromne winogrono.
Delikatny rumieniec i kolor starego złota są świadectwem dojrzałości. Paleta aromatów wzbogacona przez dojrzewanie w beczkach. Nuty tostowe, przyprawy, owoce pestkowe, rabarbar. W ustach mocna struktura i długość. Intensywne, ale miękkie bąbelki.
2025-02-23
Champagne Bollinger La Grande Annee
Szampan o gęstej siatce, z przodu, szerokim odczuciem, które szybko zostaje okiełznane i dobrze zdefiniowane przez pikantną kwasowość. Kremowe na podniebieniu, z delikatnym musem o smaku crème de cassis, kremu cukierniczego z cytryną, wędzonych migdałów i muszli ostryg. Długie, harmonijne wykończenie.