Bollinger La Grande Annee Champagne 2014
- -444,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bollinger Special Cuvee Champagne
Kraj: Francja
Region: Champagne
Apelacja: AOC Champagne
Szczepy: Pinot Noir (60%), Chardonnay (25%), Pinot Meunier
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Kompozycja odmian: pinot noir, chardonnay i pinot meunier. Special Cuvee zawiera 10% win typu reserve z roczników, z których najstarszy dojrzewał przez co najmniej 10 lat. Leżakował w piwnicach Bollinger w butelce przez 36 miesięcy. W bukiecie czyste i eleganckie, doskonałe połączenie finezji aromatów i wyważonej struktury, aromaty płatków róży, prażonych orzechów i cytrusów. Soczyste i niezwykle muskularne z długim posmakiem owoców południowych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Maison Bollinger prezentuje jako podstawową linię szampana prestiżowy Special cuvée. Jest określany przez znawcę szampana jako ikona francuskiego wina musującego, a nie Vintage. Champagne Special Cuvèe powstało z połączenia pierwszych wyselekcjonowanych winogron, które są lekko tłoczone, i większości winogron win typu riserva. Mieszanka składa się z Pinot Nero w 60%, Chardonnay w 25% i Meunier w 15%. Pochodzą z tłoczenia 85% winogron pochodzących z Grands i Premier Crus (bardzo zbierane pięściami). Dojrzewanie w piwnicach i dojrzewanie jest zawsze dwukrotne w porównaniu do wymaganej dla technicznej polityki produkcji Wyznania Szampańskiego. Dawkowanie jest umiarkowane i wynosi od 8-9 gramów na litr. Szampański Special Cuvée Bollinger ma złocisty, połyskujący kolor z refleksami. Zapach jest szeroki i złożony, ale też aromatyczny i przekonujący. Przyjemne doznania dojrzałych owoców z pikantnymi aromatami miodu, prażonych owoców i brzoskwiń. Smak jest wysublimowany, ma świetną strukturę, również delikatną i lekką z bardzo dużą elegancją z odczuciem aksamitu na podniebieniu. Champagne Special Cuvée Bollinger musi być dopasowany do wyrafinowanych i prestiżowych posiłków. Odpowiednio komponuje się z gotowaną rybą lub przystawkami z owoców morza. Można go podawać z delikatnymi serami lub z oryginalnym Parmigiano Reggiano. Należy go podawać w temperaturze 8°-10°C w wysokim i zwężającym się kieliszku do wina.
Równowaga i harmonia łączą się w tym lekkim i subtelnym szampanie. Jest idealnym partnerem, który zachwyci gości przy każdej okazji, zarówno jako aperitif, jak i przez cały obiad. Brut champagne to lekki, szlachetny i harmonijny szampan.
W nosie gruszka, pigwa, morela i brzoskwinia. Intensywnie bogate podniebienie o ogromnej długości. Szampan, który można łączyć z bogatszymi daniami rybnymi, takimi jak łosoś czy homar. Prawdą jest iż najczęściej szampana pijemy bez dodatków.
Wytrawny jak kość Champagne Bollinger uosabia zagadkę wielkiego szampana: to znaczy jego zdolność do intensywnego aromatu bez odrobiny ciężkości. Z rdzenia o głębokim bogactwie, z tego wina niczym fajerwerki wystrzeliwują minerały i skórki cytrusów. Tekstura jest pięknie napięta i nakrochmalona – cecha ta kojarzy mi się z cennymi wapiennymi glebami Szampanii. Jasny, podniosły i energetyczny. Bollinger Champagne jest również bardzo długi i soczysty. W naszej ostatniej degustacji w ciemno znacznie przewyższył szampany kosztujące dwa razy więcej. W upalną noc (lub jakąkolwiek inną) nie przegap wykwintnego szampana.
Jeden z lepszych szampanów na rynku. Doskonałe połączenie finezji aromatów i wyważonej struktury smaków o czystym i eleganckim bukiecie. Soczyste i muskularne, z długim posmakie owoców południowych, wyraźne aromaty płatków róży, prażonych orzechów i cytrusów. Polecane jako aperitif, a także do ryb, białego mięsa, serów brie i gouda.
Dojrzały, bogaty i zrównoważony nutami wiśni i skórki pomarańczowej, odrobiną przypraw i pikantnym finiszem. Giętki i owocowy.
Zawiera większość win rezerwowych, a niektóre z nich dojrzewają pod lekkim ciśnieniem (po niewielkiej referencji) w magnumach. To jeden z kluczy do stylu Bollingera. To różowe wino ma pomarańczowo-złoty kolor i ma piękny smak przypraw, skórki pomarańczowej, jabłka i grejpfruta. W tym winie panuje cudowna równowaga między owocowymi i pikantnymi cechami, a półbutelkowy format wydaje się dodawać trochę pikantnej, pikantnej złożoności w porównaniu z winem, które piłem ostatnio z butelki, chociaż może to być też nieco starsze wino. Numer partii wskazuje, że był to wypływ z 2022 r., więc wino bazowe pochodzi prawdopodobnie z 2018 r.. Jest tu cudowna złożoność z nutą suszonych ziół na finiszu.
To świeże i czyste wino doskonale nadaje się jako aperitif. Jego nuty cytrusów i białych owoców oraz niezwykła równowaga wsparta subtelnym musowaniem sprawiają, że jest to idealny szampan do białych mięs i delikatniejszych ryb.świeże i czyste wino doskonale nadaje się jako aperitif. Jego nuty cytrusów i białych owoców oraz niezwykła równowaga wsparta subtelnym musowaniem sprawiają, że jest to idealny szampan do białych mięs i delikatniejszych ryb.
2024-10-12
Champagne Bollinger duże bąble boski smak
Bogaty, precyzyjny mus. Nuty cytrusowe przeplatają się z aromatami śliwek mirabelek i brzoskwiń winogronowych. Bardzo żywe wino, które rozwija się, by ujawnić wyjątkową złożoność. Nuty świeżych orzechów laskowych i słoności łączą się, tworząc intensywne, wieczne wykończenie.