Bordeaux de Citran Rouge
Wino Bordeaux de Citran Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bordeaux de Citran Rouge
Kraj: Francja
Region: Bordeaux - Medoc
Apelacja: AOC Bordeaux
Producent: Maison Ginestet
Szczep: Merlot , Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Rodzaj:czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 13%
Wino o głębokim intensywnym ciemno wiśniowym odcieniu. W nosie aromaty czerwonych owoców z akcentami przypraw i ciemnego pieprzu. W smaku wyraziste, mocne i złożone. Na podniebieniu bogate w taniny.
Notatki Sommelier Bachus Wina Bordeaux de Citran Rouge
"Le Bordeaux de Citran" Rouge - wytrawne czerwone wino stworzone przez zespół mistrzów winiarstwa wielkiego Château Citran. Do produkcji wina wykorzystywana jest mieszanka dwóch odmian winorośli – Merlot i Cabernet Sauvignon, które uprawiane są na gliniasto-wapiennych glebach apelacji Bordeaux. Zbiór odbywa się ręcznie, gdy jagody osiągną pełną dojrzałość. W winiarni owoce poddawane są fermentacji, która odbywa się w kontrolowanej temperaturze w neutralnych zbiornikach. Ekstrakt wina odbywa się częściowo w dębowych beczkach, częściowo - w stalowych kadziach.
Potencjalne wino „Le Bordeaux de Citran” Rouge ma 2-4 lata.
Château Sitran jest jednym z najstarszych lenn w Medoc, jedna z pierwszych wzmianek o nim pochodzi z 1235 roku. Właściciele Chateau Citran byli spokrewnieni z rodziną królewską Francji. Zamek był dziedziczony przez 600 lat. W XVIII wieku zamek został przebudowany, a ze starego majątku pozostały jedynie rowy obronne. Następnie został sprzedany rodzinie Clauzel, po czym winnice popadły w ruinę i mogły całkowicie zniknąć, gdyby Chateau Sitran nie został kupiony przez braci Miailhe. Potem winnice odżyły, a winiarnia wróciła do dawnej świetności.
Winnice Chateau Sitran o łącznej powierzchni 90 hektarów podzielone są na dwie części. Jedna działka położona jest obok Margot, niedaleko zamku. Drugi znajduje się w pobliżu miasta Avensan, w sercu O'Medoc. Uprawia się tu dwie odmiany – Cabernet Sauvignon, który zajmuje 58%, oraz Merlot – 42%. W Chateau trwają prace nad dalszym sadzeniem Cabernet Sauvignon na żwirowych grzbietach. Decyzja ta nie została podjęta przypadkowo i świadczy o profesjonalizmie właścicieli Chateau. Jeszcze przed zakupem posiadłości bracia zauważyli wysokie tereny porośnięte akacją, drzewami, które rosną tylko w głębokim, suchym terenie, jak na przykład żwir Medoc. Zgodnie z charakterystyką ta ziemia jest idealna pod winorośl.