Bouchard Chablis
Wino Bouchard Chablis
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bouchard Chablis
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: A.O.C. Chablis
Producent: Bouchard Aine & Fils
Typ: Dry White - Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% BK15
Wino wywodzące się z plantacji, które kilka lat temu uzyskały apelację AOC - oznaczającą niemal najlepszą jakość wina z regionu. Połączenie bogactwa i finezji smakowej, to efekt umiejętnego wykorzystania walorów odmiany Chardonnay w specyficznych warunkach glebowych i klimatycznych regionu Chablis. Ma wspaniały potencjał dojrzewania - może spoczywać w butelce jeszcze przez 3 do 10 lat. Harmonizuje z potrawami z ryb, owoców morza, przystawkami z białych mięs, twardymi serami kozimi i krowimi.
Notatki Sommlier Bachus Wina
Owoce, które zostały wykorzystane w produkcji wina pochodzą z winnic, które kilka lat temu uzyskały najwyższą kategorię apelacyjną AOC, która gwarantuje niemal najlepszą jakość wina z regionu. Apelacja uprawiana jest na wyznaczonych obszarach 17 wiosek i obejmuje 2675 hektarów, co czyni ją najbardziej rozległą w Burgundii. Winogrona są uprawiane w regionie Chablis w specyficznych warunkach glebowych i klimatycznych, na które składają się skamieniałe gleby i surowy klimat. Każdy rocznik jest wyzwaniem, dlatego tylko najbardziej umiejętni winiarze potrafią wydobyć z nich finezję smakową. Winifikacja odbywała się w kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali nierdzewnej, co pozwoliło winu zachować naturalny smak winogron.
Michel Bouchard i jego najstarszy syn rozpoczęli swoją przygodę w miasteczku Beaune, położonym w sercu Burgundii od rozpoczęcia pracy jako pośrednicy winiarscy. Od samego początku ich nadrzędnym celem było poszukiwanie w winach doskonałości, najwyższej jakości i autentyczności stylu. Dlatego dziś, po 250 latach od otwarcia własnej firmy, Bouchard Aine & Fils uznawane jest na rynku za synonim najlepszych win z Burgundii. W osiągnięciu tej pozycji pomogła im ścisła współpraca z lokalnymi producentami wina, plantatorami winorośli i bednarzami, od których zawsze pozyskiwali jedynie najlepsze produkty.