Brio De Cantenac Brown Margaux
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja : AOC Margaux
Producent: Cantenac-Brown
Szczepy: 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, Cabernet Franc
Pojemność: 0,75l
Drugie wino Cantenac-Brown.
Rozwiń opis...Cantenac Brown stworzył etykietę BriO w 2001 roku, aby wyrazić bardziej nowoczesne aspekty winnicy. Wino to mieszanka 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot i 10% Cabernet Franc, dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach z czego 25% w nowych. Ujawnia wspaniałe aromaty, dojrzałej truskawki,kwiatów, fiołków z akcentem minerałów. Na podniebieniu okrągłe, pełne taniny z wyczuwalnymi smakami jagód, ciemnych wiśni, porzeczek z akcentem ciemnej czekolady.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Na początku XIX wieku John Lewis Brown postanowił zbudować zamek w stylu angielskim w Bordeaux, jednej z najbardziej oryginalnych posiadłości Médoc. Winorośle zajmują 48 hektarów, a następnie 20 hektarów parku, prawdziwego rezerwatu przyrody dla dzikich zwierząt, które chcą się tam osiedlić. Od 2019 roku nieruchomość należy do rodziny Le Lous. Trzy odmiany winogron uprawiane tutaj to Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc, sadzone głównie w Cantenac, gdzie gleba składa się z kredy i gliny. W winorośli praca jest drobiazgowa i przyjazna dla środowiska, z orką i kompostowaniem. Winorośle są przycinane i przerzedzane przed odpączkowaniem, które zapewnia najlepszą dojrzałość winogron. Są one zbierane ręcznie, z ostrożnym procesem sortowania przed fermentacją w stalowych kadziach. Wino dojrzewa w beczkach.
Wina Cantenac Brown są znane ze swojego mocnego bukietu, elegancji i finezji. Ich energiczny, bogaty charakter ujawnia charakterystyczne smaki Margaux i zachwycające cechy typowe dla Saint Juliens
Winnica składa się z hektarów na glebie 63 grobów, typowej dla lewego brzegu. Winogrona, które można znaleźć na terenie posiadłości, to 65 % Cabernet Sauvignon, 30% Merlot i 5% Cabernet Franc. Średni wiek winorośli wynosi 35 lat. Zarządzanie winnicą jest coraz bardziej przyjazne dla środowiska z upływem lat. BriO de Cantenac Brown cieszy się taką samą troską jak jego starszy, ale pochodzi z selekcji działek. Partie przeznaczone do produkcji drugiego wina są winifikowane i hodowane inaczej niż Grand Vin, ponieważ 20% jest leżakowane w nowych beczkach. Butelki BriO są celowo inne niż te Cantenac Brown, ponieważ przekazują swój własny wizerunek.
Niesamowity projekt nabierze kształtu na zbiory w 2023 r.: budowa nowej, przyjaznej dla środowiska piwnicy, w całości zbudowanej z surowej ziemi i drewna. Zaprojektowany przez Philippe Madec, projekt ten opiera się na procesie ubijania ziemi i jest podnoszony przez to, co nasz wiek może nam zaoferować, jednocześnie gwarantując bezwładność cieplną i idealną wilgotność do dojrzewania dzięki sile ziemi.