Wino Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.

487,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.

 

Kraj: Francja

Region: Normandia

Producent: Chateau Du Breuil

Rodzaj: Calvados

Dojrzewanie: 20 lat

Temp. serwowania: 8-10°C

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 40%

 

Nota degustacyjna:

Nos jest elegancki, mocny ale kontrolowany, harmonijny i oferuje głębię, delikatną intensywność, a także dyskretną, wyrazistą stronę. Ujawnia nuty cydru, gotowanej pigwy i małe nuty gotowanego jabłka, kojarzący się z delikatnymi akcentami kwiatów cytryny, a także lekkimi nutami Tarte Tatin, przypraw i bardzo dyskretnej nuty świeżego tytoniu.Podniebienie jest owocowe i oferuje soczystość, krągłość, słodycz, piękną definicję, delikatną „kulistą” stronę jako jak również piękna równowaga.Na podniebieniu ten Calvados wyraża nuty gotowanej pigwy, żółtego jabłka gotowanego na maśle i niewielkie nuty cydru połączone z niewielkimi akcentami gotowanej gruszki, delikatną nutą porzeczki Zante, ciastek, a także bardzo dyskretną nutą suszonej skórki z cytryny i rancio.

 

Notatki Sommelier:

Chateau du Breuil- zabytek architektury, zbudowany w XVI wieku. Znajduje się w regionie Pays d'Auge w Normandii, ojczyźnie wysokiej jakości Calvados. W 1954 roku rodzina nabyła zamek Bizuar. Dziedziczni producenci calvadosu odrestaurowali zamek i zorganizowali produkcję słynnego normańskiego napoju na nowy poziom jakościowy. W pobliżu zamku znajdują się 42 hektary ogrodów, w których rośnie 22 000 jabłoni. Wszystkie główne etapy produkcji napojów są ściśle kontrolowane przez mistrzów zamku. Calvados, który jest uważany za najbardziej wykwintny digestif powstały w wyniku naturalnej fermentacji soku jabłkowego, następnie podwójnej destylacji i długiego leżakowania w dębowych beczkach. Najcieńszy bukiet i niepowtarzalny smak dzięki interakcji calvadosu alkoholowego z drewnianymi beczkami i powietrzem. Technologia produkcji w Calvados Chateau du Breuil jest utrzymywana w tajemnicy, wiadomo tylko, że opiera się na starożytnych recepturach i tradycjach. Dlatego Calvados nieporównywalną jakością i smakiem z innymi napojami z tej klasy.

 

Zbiory jabłek zaczynają się zbierać w październiku, a kończą pod koniec listopada. Jabłka są ważone, sortowane i wysyłane do magazynu aż do pełnego zakończenia zbioru. Następnie mieszamy różne odmiany jabłek, w proporcjach znanych tylko mistrzom, zapewniając tym samym indywidualny aromat i smak cydru. Fermentację zacieru jabłkowego prowadzi się przez co najmniej 6 tygodni przed osiągnięciem 4,5% alkoholu wymaganego techniką destylacji. Fermentacja odbywa się w sposób całkowicie naturalny, bez użycia barwników i substancji zapachowych. Kiedy cydr osiągnie wymagany stan, rozpoczyna się destylacja. Zgodnie z prawem musi rozpocząć się w grudniu i zakończyć w maju. Calvados Pays d'Auge AOC można nazwać tylko jednym jabłkiem, które zostało zebrane w tym regionie, a napój był podwójnie destylowany. Chateau du Breuilw destylacji przy użyciu kadzi miedzianych, a do produktu końcowego należy wziąć tylko „serce” otrzymanego destylatu. Następnie alkohol jabłkowy wlewa się do beczek w celu leżakowania. Szczególną uwagę w Chateau du Breuil przywiązuje się do wyboru dębowych beczek, ponieważ ich jakość, rozmiar i wiek odgrywają rolę w procesie dojrzewania napoju. Leżakowanie w dębowych beczkach nadaje calvadosowi niepowtarzalny smak i bukiet. Bursztynowy kolor i „ciało” Calvados uzyskuje również dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach.

 

Chateau du Breuilz oo produkuje szeroką gamę Calvadosów, w tym napojów o różnym okresie ekspozycji - od stylowej i aromatycznej młodej klasy VSOP po zrównoważone, miękkie, stare "rezerwy". Istnieją również rzadkie roczniki wieloletnie. 40-letni Calvados „Royal” – gwiazda kolekcji. Calvados butelkowany w eleganckiej formie, ręcznie zapieczętowany woskiem i oprawiony nitką.

Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O. - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-10-16

Calvados dobry bimber

Nos jest intensywny, złożony i mocny, z aromatami tytoniu i skóry. Po drugie, dochodzimy do nut prażonych i gorzkiego kakao. Na podniebieniu atak jest wybuchowy, z aromatami pigwy i suszonych śliwek. Finisz jest pikantny, lekko pieprzny, przerywany nutami tytoniu i lukrecji. To giętki i pełen wdzięku Calvados.

Dodaj opinię

Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 174 opinii w serwisie Google
Nie polecam. Zamieszczone na stronie zdjęcia wina nie pokrywają się z tymi dostarczanymi. Zapłaciłem za wina z wyższej kategorii, a dostałem z niższej bo niby "główna nazwa się zgadza" - takie tłumaczenie dla markowego sklepu z winami to kompromitacja. Choć myślę, że to jednak taki numer... żeby zwiększyć zyski. ( więcej )
Piotr S (PS)
Nie polecam! Sprzedawca w swoim sklepiku proponuje i dopuszcza zapłatę za pobraniem. Po dokończonych zakupach wysyła @ z informacją, że zakupy należy opłacić przed wysłaniem. Najwidoczniej swoich klientów uważa za oszustów. Szkoda marnować czas na tego sklepikarza!
Mirosław Trzcinka
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski