Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.
Wino Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Calvados Chateau Du Breuil Reserve Des Seigneurs X.O.
Kraj: Francja
Region: Normandia
Producent: Chateau Du Breuil
Rodzaj: Calvados
Dojrzewanie: 20 lat
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 40%
Nota degustacyjna:
Nos jest elegancki, mocny ale kontrolowany, harmonijny i oferuje głębię, delikatną intensywność, a także dyskretną, wyrazistą stronę. Ujawnia nuty cydru, gotowanej pigwy i małe nuty gotowanego jabłka, kojarzący się z delikatnymi akcentami kwiatów cytryny, a także lekkimi nutami Tarte Tatin, przypraw i bardzo dyskretnej nuty świeżego tytoniu.Podniebienie jest owocowe i oferuje soczystość, krągłość, słodycz, piękną definicję, delikatną „kulistą” stronę jako jak również piękna równowaga.Na podniebieniu ten Calvados wyraża nuty gotowanej pigwy, żółtego jabłka gotowanego na maśle i niewielkie nuty cydru połączone z niewielkimi akcentami gotowanej gruszki, delikatną nutą porzeczki Zante, ciastek, a także bardzo dyskretną nutą suszonej skórki z cytryny i rancio.
Notatki Sommelier:
Chateau du Breuil- zabytek architektury, zbudowany w XVI wieku. Znajduje się w regionie Pays d'Auge w Normandii, ojczyźnie wysokiej jakości Calvados. W 1954 roku rodzina nabyła zamek Bizuar. Dziedziczni producenci calvadosu odrestaurowali zamek i zorganizowali produkcję słynnego normańskiego napoju na nowy poziom jakościowy. W pobliżu zamku znajdują się 42 hektary ogrodów, w których rośnie 22 000 jabłoni. Wszystkie główne etapy produkcji napojów są ściśle kontrolowane przez mistrzów zamku. Calvados, który jest uważany za najbardziej wykwintny digestif powstały w wyniku naturalnej fermentacji soku jabłkowego, następnie podwójnej destylacji i długiego leżakowania w dębowych beczkach. Najcieńszy bukiet i niepowtarzalny smak dzięki interakcji calvadosu alkoholowego z drewnianymi beczkami i powietrzem. Technologia produkcji w Calvados Chateau du Breuil jest utrzymywana w tajemnicy, wiadomo tylko, że opiera się na starożytnych recepturach i tradycjach. Dlatego Calvados nieporównywalną jakością i smakiem z innymi napojami z tej klasy.
Zbiory jabłek zaczynają się zbierać w październiku, a kończą pod koniec listopada. Jabłka są ważone, sortowane i wysyłane do magazynu aż do pełnego zakończenia zbioru. Następnie mieszamy różne odmiany jabłek, w proporcjach znanych tylko mistrzom, zapewniając tym samym indywidualny aromat i smak cydru. Fermentację zacieru jabłkowego prowadzi się przez co najmniej 6 tygodni przed osiągnięciem 4,5% alkoholu wymaganego techniką destylacji. Fermentacja odbywa się w sposób całkowicie naturalny, bez użycia barwników i substancji zapachowych. Kiedy cydr osiągnie wymagany stan, rozpoczyna się destylacja. Zgodnie z prawem musi rozpocząć się w grudniu i zakończyć w maju. Calvados Pays d'Auge AOC można nazwać tylko jednym jabłkiem, które zostało zebrane w tym regionie, a napój był podwójnie destylowany. Chateau du Breuilw destylacji przy użyciu kadzi miedzianych, a do produktu końcowego należy wziąć tylko „serce” otrzymanego destylatu. Następnie alkohol jabłkowy wlewa się do beczek w celu leżakowania. Szczególną uwagę w Chateau du Breuil przywiązuje się do wyboru dębowych beczek, ponieważ ich jakość, rozmiar i wiek odgrywają rolę w procesie dojrzewania napoju. Leżakowanie w dębowych beczkach nadaje calvadosowi niepowtarzalny smak i bukiet. Bursztynowy kolor i „ciało” Calvados uzyskuje również dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach.
Chateau du Breuilz oo produkuje szeroką gamę Calvadosów, w tym napojów o różnym okresie ekspozycji - od stylowej i aromatycznej młodej klasy VSOP po zrównoważone, miękkie, stare "rezerwy". Istnieją również rzadkie roczniki wieloletnie. 40-letni Calvados „Royal” – gwiazda kolekcji. Calvados butelkowany w eleganckiej formie, ręcznie zapieczętowany woskiem i oprawiony nitką.
2023-10-16
Calvados dobry bimber
Nos jest intensywny, złożony i mocny, z aromatami tytoniu i skóry. Po drugie, dochodzimy do nut prażonych i gorzkiego kakao. Na podniebieniu atak jest wybuchowy, z aromatami pigwy i suszonych śliwek. Finisz jest pikantny, lekko pieprzny, przerywany nutami tytoniu i lukrecji. To giętki i pełen wdzięku Calvados.