Cest pas la Mer Bianco Languedoc-Roussillon
Wino Cest pas la Mer Bianco Languedoc-Roussillon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cest pas la Mer Bianco
Kraj: Francja
Region: Langwedocja i Roussillon
Producent: C’est Pas la Mer a Boire
Szczepy: Sauvignon Blanc, Viognier
Rodzaj: białe półwytrawne
Pojemność: 0,75lONL
Alkohol: 13,5 %
Cest pas la Mer Bianco to białe półwytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Sauvignon Blanc oraz Viognier uprawianych w regionie Langwedocja-Roussillon. Nos ujawnia aromaty owoców cytrusowych, limonki, agrestu oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i soczyste o lekkiej budowie ciała z delikatnie zaznaczoną kwasowością. Sugestie kulinarne: drób, pierś z indyka, zapiekanka ziemniaczana, przystawki, sałatki,
Notatki Sommelier Bachus Wina
Langdwedocja-Roussillon to region z terenów Francji, który znamy od lat80. ubiegłego wieku w wyniku dość sztucznego połączenia dwóch historycznych prowincji – Dolnej Langwedocji ze stolicą w Montpellier oraz położonej w głębi lądu Górnej Langwedocji – górzystej, słabo zaludnionej, nieujarzmionej krainy, zdecydowanie odbiegającej wyglądem i charakterem od skąpanych w słońcu obszarów nizinnych. Usytułowane przy brzegu z Hiszpanią, u podnóża Pirenejów, Roussillon długo, bo do połowy XVII wieku, należało do Katalonii i po dziś zachowuje w pewnym sensie kataloński charakter. Pod względem winiarskim Langwedocja-Roussillon tworzy największy uporzadkowany region na świecie. Jest prawdziwym gigantem wytwarzającym rocznie około 12 milionów hektolitrów wina z ponad 250 tysięcy hektarów winnic. Powstaje tu 60 procent wszystkich win klasy VDP we Francji, w tym słynne Vin de Pays d’Oc. Region zaopatruje z w zdecydowani większość francuskich win stołowych, obecnie sygnowanych Vin de France. Niedawno langwedockie wina nie cieszyły się dobrą sławą; stawiano tu głównie na ilość, niespecjalnie zaprzątając sobie głowę jakością. Tyle, że taki stan rzeczy to już przeszłość; region na naszych oczach ulega przeobrażeniu z monolitycznego molocha w terytorium złożone z rozmaitych apelacji (jest ich obecnie ponad 30) chętnie podkreślających swe różnorodne gleby i specyficzne siedliska. Tym zaś, co je łączy, jest silny wpływ wiatru, a właściwie dwóch. Jednym jest, bywa że bardzo gwałtowny, północno-zachodni cers, zimą przynoszący ochłodzenia, a latem – upały i suszę. Kojarzony jest ze słoneczną pogodą, której towarzyszy chłodna wieczorna bryza pozwalająca na rozwój aromatów w winogronach. Drugim jest wiejący od Morza Śródziemnego i przynoszący ciepło i wilgoć marin. Chociaż nie przynosi dobrej pogody, zapewnia nawodnienie niezbędne do uprawy winorośli. Obydwa rodzaje wiatrów wpływają w znaczący sposób na jakość winogron, a w efekcie na walory lokalnych win. Oba są wysoce pożądane, a szczególnie ważna jest odpowiednia równowaga między nimi.
2022-06-20
Bianco Languedoc-Roussillon
Wino o jasno złotym, przezroczystym kolorze. Bogactwo aromatów intensywnych nut kwiatowych, kwiatów akacji i lipy. Nuty paproci, piżma i mentolu. W ustach jest świeże i zwarte z nutami bergamotki, gruszki, nektaryny i białej porzeczki. Następnie przesuwa się w stronę bardziej mineralnego i pikantnego charakteru, z nutami krzemienia, rozmarynu, szafranu. Na finiszu z nuty mango, migdałów i figowych liści.