Louis Jadot Chablis Grand Cru
Wino Louis Jadot Chablis Grand Cru
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Louis Jadot Chablis es Clos Grand Cru 0,75l
Chablis Grand Cru Oferuje bardzo dojrzały nos owoców pestkowych o żółtym miąższu, zwłaszcza brzoskwiń, z nutą moreli. Jest to złożone wino z hojnością i dużą ilością dojrzałych owoców, dobrym posmakiem i wspaniałym finiszem.
Chablis znajduje się w północnej części Burgundii, w połowie drogi między Dijon a Paryżem. Klimat kontynentalny (bardzo zimny zimą i gorący latem z przymrozkami na wiosnę) oraz margliste gleby wapienne tworzą niepowtarzalny charakter win Chablis. Na około 3500 ha (w tym 856 ha Premiers i Grands crus) uprawia się 100% winogron Chardonnay.
7 „klimatów” można nazwać Grand Cru w Chablis: Preuses, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Blanchot, Valmur i Vaudésir. Winnice te znajdują się po prawej stronie rzeki Le Serein, na wzgórzu. Ta sytuacja nadaje winu mocny i pełny charakter.
Notatki Sommelier Bachus Wina
7 „klimatów” można nazwać Grand Cru w Chablis: Preuses, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Blanchot, Valmur i Vaudésir. Winnice te znajdują się po prawej stronie rzeki Le Serein, na wzgórzu. Ta sytuacja nadaje winu mocny i pełny charakter.
Gwiazda jasna ze srebrzystym brzegiem. Wino to pochodzi z winogron uprawianych w klimacie zorientowanym na południe i południowy zachód, położonych w obrębie największego Grand Cru Chablis, Les Clos. Oferuje bardzo dojrzały nos owoców pestkowych o żółtym miąższu, zwłaszcza brzoskwiń, z nutą moreli. Jest to złożone wino z hojnością i dużą ilością dojrzałych owoców, dobrym posmakiem i wspaniałym finiszem.
Polecane potrawy do Wina Chablis: Pizza z 3 serami i ziołami na chlebie naan, Talerz owoców morza „wszystko w jednym”, Azjatycka sałatka z kapusty, Werryny z awokado i krewetkami, Grillowane stosy z bakłażanem i serem, Zapiekanka jajeczna w stylu baskijskim z bagietkami, Hummus buraczany, Kanapki BLT (pancetta, rukola, pomidor), Sałatka Kalifornijska z łososiem, Capellini z krewetką i chorizo à l'espagnole, Kurczak Caprese, Sałatka caprese, Ceviche, Dłuta do sera, Suflet Serowy, Chowder z mięczaków, Placki z dorsza, Surówka z surówki z zielonym jabłkiem, Ciasteczka krabowe, Udka kraba i masło z ziołami, Kanapki Falafel, Farfalle z grillowaną papryką, bazylią i fetą, Fattoush (sałatka libańska), Panierowane paluszki rybne, Fideua - odmiana paelli, Hamburgery rybne z limonką, Fondue z serami Quebec i białym winem, Gravlax (wędzony łosoś) z sosem koperkowym, Kanapka z grillowanym serem i jabłkiem, Grillowana kolba kukurydzy z fetą, bazylią i oregano, Grillowany ser halloumi na mieszanej sałatce, Homar z grilla à l'italienne, Sałatka z grillowanych krewetek, mango i awokado, Plamiak z konfiturą z pomidorów winogronowych i fetą „en papillote”, Quiche z szynką i serem, Warstwowy bochenek kanapkowy - czyli smörgåstårta, Por z winegretem, Makaron z homarem i serem Amsterdam, Roladki z homarem, risotto mediolańskie, Mini croque-monsieur z jabłkiem i kozim serem, Zupa cebulowa z piwem i serem Quebec, Papillotes z dorszem, ziemniakami i masłem cytrynowo-ziołowym, Penne z prosciutto, parmezanem i szparagami, Gotowany filet z soli z sosem z białego wina, Dorsz portugalski (Bacalao), rillettes z pstrąga z Quebecu, Quiche ze szparagami i serem, Rolada lasagne z sosem Alfredo i szpinakiem, Łosoś à la plancha, rillettes z łososia, Trio tatara z łososia, Brandada z dorsza, Owoce morza vol-au-vent, Pizza z krewetkami, pesto i kozim serem, Szynka Wędzona Z Jabłkiem i Gruszką, Bajgiel z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, Kanapki z wędzonym łososiem i ogórkiem, Półmisek naleśników z wędzonym łososiem, Wędzone Verrines z Łososia, Spaghetti z pesto, ciasto szpinakowe, Pikantne guacamole z kawałkami bekonu, Karczochy gotowane na parze z sosem cytrynowym, Tropikalne burgery z kurczaka z salsą z awokado, brzoskwinią i mango, Pstrąg z grejpfrutem i migdałami, Kotlety cielęce z cytryną, kaparami i śmietaną, Cielęcina mediolańska, sałatka z rukoli, sałatka Waldorf, Filety z sandacza w sosie cytrynowym…