Chablis Grand Cru Valmur Jean Marc Brocard A.O.C.
Wino Chablis Grand Cru Valmur Jean Marc Brocard A.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jean Marc Brocard Chablis Valmur Grand Cru
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Chablis
Apelacja: A.O.C. Chablis Grand Cru
Producent: Jean Marc Brocard
Szczepy: 100% Chardonnay
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Jean Marc Brocard Chablis Valmur Grand Cru to uosobienie finezji i stylu całkowicie oddający terroir charakterystyczne dla regionu Chablis. Wino dojrzewało przez okres 18 miesięcy w foudre 100 hl dębowych beczkach.
Grand Cru o subtelnym, niejednoznacznym charakterze wynikającym z ekspozycji winnicy zarówno na północny-zachód oraz południe. Świetnie wyważony mineralny charakter wina pochodzący z gleby kimerydzkiej łączącej wapienie
i margle ze skamieliną Exogyra virgula. Nos z cytryną, lekko korzenny. Polecane do kurczaka z grzybami, przegrzebków.
Notatki Sommelier:
Jean Marc Brocard Chablis Valmur Grand Cru to białe wytrawne wino powstałe w całości z gron Chardonnay uprawianych w Valmur, to centralny klimat wzgórza Chablis Grand Cru w północnej Burgundii. Wino Valmur Grand Cru jest uważane przez wielu za jeden z najlepszych wyrazów Chardonnay.
Po zbiorach winogrona są tłoczone za pomocą tłoczenia pneumatycznego, po którym następuje statyczny osad. Fermentacja alkoholowa odbywa się przy użyciu dzikich drożdży, a wino leżakuje w dębowych beczkach przez okres 18 miesięcy.
Chablis Grand Cru Valmur prezentuje złocisto żółty odcień z zielonymi refleksami. W aromatycznym bukiecie wyróżniają się zapachy cytrusów, cytryny, brzoskwiń, moreli, pieprzu, przypraw oraz nuty jodowane. To potężne i hojne Grand Cru Chablis jest energiczne, pełne napięcia i złożone, ujawniające bardzo przyjemne nuty cytrusów, kandyzowanych pomarańczy, nut dębowych oraz mokrego kamienia.
Sugestie kulinarne: owoce morza, homar, ryby, kurczak z grzybami,
Producent: Jean-Marca Brocarda
Historia Jean-Marca Brocarda zaczyna się od vigneron o tej samej nazwie. Urodzony w rodzinie rolników w 1946 roku, Jean-Marc wychował się w gminie Chaudenay-le-Château w słynnym departamencie Côte d'Or w Burgundii. Od najmłodszych lat inwestował w rolnictwo, stosując praktyki stosowane i wdrażane przez ojca. Jednak w tym czasie ziemie były bardzo drogie. Ponadto plony winogron nie były na tyle duże, aby można było produkować wina. To zmusiło Jean-Marca do odejścia od życia rolnika i kontynuowania kariery w inżynierii.
W późniejszym okresie życia Jean-Marc zakochał się w Claudine Petit, córce Emile Petit, znanego wininera z regionu Chablis. Emile podarował parze hektar ziemi w pobliżu kościoła Sainte Clair jako prezent ślubny.
Małżeństwo pozwoliło Jean-Marcowi spotkać się i związać ze swoimi teściami. Byli rodziną plantatorów winorośli w gminie Saint-Bris-le-Vineux. Zapoczątkowało to Jean-Marc, aby zainicjować i zaangażować się w świat uprawy winorośli i produkcji wina.
Jean-Marc Brocard stworzył swój pierwszy rocznik w 1973 roku. Następnie winnica kontynuowała produkcję doskonałych win. Pozostały zgodne z historią, tradycją i walorami swojego terroir. Pracownicy Jean-Marc Brocard pracują zgodnie z filozofią i celem poszanowania i przestrzegania konwencjonalnych praktyk i nowoczesnych technik. Winnice i piwnice czczą świat przyrody i starają się nie niszczyć różnych jego aspektów i elementów.
Winiarnia rozumie i wierzy, że najwyższej jakości wino można wyprodukować wyłącznie dzięki równowadze nowego i starego. Równowaga obowiązuje również dla innych składników. Tak jest w przypadku mechanicznego i naturalnego. Dzięki temu wszystkie wina stworzone przez Jean-Marc Brocarda mają swoje niepowtarzalne cechy i elegancję.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 – Tim Atkim
93/100 pkt - Burghound.com,
91/100 pkt – Wine Enthusiast
88 points Wine Advocate
Bronze Medal - Decanter