

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wyraźne niuanse benzyny są obecne w dojrzałych i niejasno egzotycznych aromatach, które obejmują nuty świeżo pokrojonych cytrusów, jabłka Granny Smith, białych kwiatów i subtelny wpływ drewna. Pieszczotliwe, barwiące podniebienie i soczyste, szerokie, ale pięknie wyrafinowane smaki kipią zarówno suchym ekstraktem, jak i minerałami w potężnym, poważnym i zbudowanym do starzenia finale, gdzie odrobina gorzkiej skórki dodaje orzeźwiającego akcentu. Chociaż powinno to z łatwością wynagrodzić ponad dekadę przechowywania, nie jest tak zacofane, aby nie można było do niego podejść po zaledwie 5 do 7 latach leżakowania.
Zakrętka. Średnio intensywny nos oferuje aromaty jabłek, gruszek i cytryny z nutami maślanymi i nutami melona i zielonych ziół. Ma bardzo dobrą wagę i strukturę na średnio-pełnym podniebieniu z suchymi i lekko miodowymi i pikantnymi smakami pysznego jabłka, gruszki, masła i ziół, z przyjemnym teksturalnym odczuciem w ustach, a także kilkoma drożdżowymi nutami mineralnymi, które pojawiają się w środku podniebienia. Żywe kwasy są świeże i soczyste, podczas gdy drożdżowe nuty mineralne, ziołowe, jabłkowe i gruszkowe pojawiają się w długim, rześkim finiszu. Zalecany zakup w sklepie Bachus Wina!
Wino zainspirowało mnie wyglądem etykiety, taka prawdziwa okładka wina francuskiego. Po otwarciu wina już sam korek uświadomił mnie że ta ocena nie-będzie piękna. Zamknięcie wina to korek z kauczuku. czyli pij szybko bo wino nic niema wspólnego z leżakowaniem. Szukając dobrych cech win. Chablis to jasne i orzeźwiające białe wino z regionu Burgundii we Francji. Oferuje smaki zielonego jabłka, gruszki i cytrusów, z jasną kwasowością i czystym finiszem. Ten Chablis dobrze komponuje się z owocami morza, sałatkami i lekkimi przystawkami. Podawaj dobrze schłodzone, aby cieszyć się jego świeżym i żywym charakterem.
Tak, Chablis to Chardonnay. I tak, dla geografów, którzy to czytają, Chablis technicznie rzecz biorąc nadal znajduje się w Burgundii. Uważam jednak, że zasługuje na własną nazwę, ponieważ styl jest często bardzo odbiegający od innych obszarów regionu. Klasyczną irytacją profesjonalisty winiarskiego jest to, że ktoś wyjaśnia swój gust jednorazowym stwierdzeniem: „Nienawidzę Chardonnay, ale uwielbiam wina wytrawne, takie jak Chablis”, podczas gdy są one takie same. Chablis leży w najbardziej na północ wysuniętej części Burgundii, co oznacza, że ma chłodniejszy klimat niż w innych apelacjach. To mocno wpływa na styl, odsłaniając szczuplejsze charaktery z orzeźwiającą, pikantną kwasowością z nutami cytryny i zielonego jabłka. Na szczęście dla Chablis to właśnie te bardziej wyuczone białe wina są obecnie w modzie i odpowiadają współczesnym podniebieniom, co wyjaśnia widoczną dysocjację, jakiej Chablis doświadczył od bardziej południowego białego Burgundii. Jeśli lubisz Sauvignon Blanc, z pewnością spróbuj Chablis.
Dobre Chablis prezentuje się z większym napięciem niż poprzednie lata i jest bardziej „typowym” rocznikiem Chablis. Dzięki głównie owocowym smakom będzie idealny jako aperitif lub z ostrygami, skorupiakami lub grillowaną rybą.
To Chablis ma taką prezencję. Ma świeży grejpfrut i białe kwiaty, które są tak widoczne na nosie. Podniebienie jest teksturowane z pyszną krzemienną mineralnością, która przenosi się od przodu do tyłu podniebienia i dobrze do finiszu. Piękne wino.
Klasyczne, owocowe, świeże i eleganckie Chablis, doskonały aperitif, a także wyborny towarzysz przy stole. Lecz aby czuć dobry smak chardonnay za połowę pieniędzy można kupić Long Barn Chardonnay i na pewno bardziej ucieszy Twoje podniebienie.
Nieco bardziej eleganckie i subtelne, średnio treściwe smaki mają dobrą moc i uderzenie, pozostając jednocześnie wyrafinowanym i skomponowanym w imponująco długim i dobrze wyważonym finale. To jest piękne, ale po raz pierwszy w wielu rocznikach nie jest, przynajmniej jeszcze nie, koniecznie dużo bardziej złożone niż Fourchaume. Mając to na uwadze, podejrzewam, że zmieni się wraz z kilkoma latami wieku butelki.