Joseph Drouhin Chablis Vaudon
Wino Joseph Drouhin Chablis Vaudon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CHABLIS VAUDON JOSEPH DROUHIN Bourgogne
Kraj: Francja
Region: Buggundia
Apelacja: AOC Bourgogne
Producent: Joseph Drouhin
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino Chablis ujawnia się w aromatach gruszek, jabłek, cytrusów z nutą brzoskwini i nut ziołowych. Podniebienie jest krystaliczne, eleganckie i wywołuje miłe uczucie mineralności typowe dla win Chablis. Ładne smaki białych owoców zapewniają to, czego potrzeba, aby stworzyć żywe wino, o dużej energii i przyjemnej trwałości. Zrobisz piękne połączenia z ostrygami, przegrzebkami i owocami morza.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo blisko Chablis, na prawym brzegu Serein w dolinie Vauvillen położonej pomiędzy dwoma Premiers Crus Mont de Milieu i Montée de Tonnerre. Joseph Drouhin posiada tam około 6 ha, wśród najlepszych działek. Posiadłość usytułowana jest w najbardziej wysunięty na północ region Burgundii, położony w dramatycznym kręgu wzgórz, na których od setek lat uprawiano winorośl. W latach sześćdziesiątych, kiedy winnice Chablis były prawie opuszczone, Robert Drouhin dostrzegł potencjał tego regionu, który sto lat wcześniej został spustoszony przez chorobę filoksery. Był jednym z pierwszych właścicieli burgundzkich, którzy przystąpili do rewitalizacji tego obszaru. Maison Joseph Drouhin był jednym z pierwszych, w 1960 roku, został uaktualniony tej ziemi, gdzie ma teraz 2,1 ha chardonnay lat trzydziestu. Zbiór odbywa się ręcznie przed powolnym tłoczeniem, aby uszanować owoce i leżakować w starych beczkach po kilku winach.
„Wino wytrawne i owocowe, przyjemne do picia. Kolor Chablis Drouhin jest jasnozłoty z zielonkawymi odcieniami. Bardzo świeże aromaty przypominające cytrusy (cytryna lub grejpfrut); znajdują się również drobne, przyjemne akcenty paproci lub kolendry. Na podniebieniu wytrawne i owocowe, z nutami mineralnymi. Przyjemny i długi posmak”. Gleba składa się z wapienia „kimerydskiego”, który zawiera miliardy małych morskich skamieniałości sprzed 130 milionów lat. To wnosi tę mineralność i tę krystaliczną stronę do win Chablis. Zabiegi na winorośli przeprowadzane są wyłącznie produkty dopuszczone w uprawie ekologicznej: napary i wywary z roślin, siarka i miedź, proszki skalne. Zbiór odbywa się ręcznie, a cała produkcja wina odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej przez 7 do 8 miesięcy.
Chablis ma jasno określony styl. Są to wina białe, a jedynym dopuszczonym szczepem jest chardonnay, lokalnie zwany beaunois. Ze względu na semikontynentalny klimat wina te mają wysoką, ostrą kwasowość i świeży, cytrusowy profil. Chablis to zawsze wino wytrawne lub bardzo wytrawne. Istotnym czynnikiem jest też gleba – Portlandian i Kimmeridge. Portlandian to głównie wapień, dający efekty ostre, mineralne i owocowe. Na takim podłożu rosną winnice Petit Chablis i Chablis. Kimmeridge pochodzi z późnego okresu jurajskiego, sprzed około 150 mln lat. Składa się głównie z gliny, wapienia i skamieniałych muszli małych ostryg. Winorośl z Kimmeridge cechuje się wysoką mineralnością, stanowiska Premier i Grand Cru leżą właśnie na tej glebie.
Chablis 100% Chardonnay to szczep, który dobrze reaguje na starzenie w beczce i wielu producentów decyduje się robić wina właśnie w kremowym, maślanym, bardziej krągłym stylu. Jest to najpopularniejszy styl kalifornijskich chardonnay, choć Burgundia ma także dłuższą tradycję starzenia wina w nowych beczkach z dębu francuskiego. Najważniejszymi czynnikami przy starzeniu wina są: rodzaj drewna i jego świeżość, rozmiar beczki oraz stopień wypalenia/tostowości.
Joseph Drouhin Chablis Vaudon - Opinie klientów
Joseph Drouhin Chablis Vaudon 2020
Nos jest bardzo wyrazisty, z nutami egzotycznych owoców i cytrusów oraz nutami mineralnymi i jodowanymi w tle. Na podniebieniu wyróżnia się kwasowość i smak, dając napięty i żywy łyk o długiej trwałości.
Chablis Joseph Drouhin
Barwa jasnożółta, z wiekiem ciemniejąca i nabierająca złotych odcieni. W nosie wyczujemy delikatne świeże owoce i białe kwiaty. Bez cienia wątpliwości wytrawne, z dużą dozą orzeźwienia, odrobinę metaliczne i świetnie oddające charakter miejsca z którego pochodzi i wapiennych gleb apelacji Chablis. Francuskie wino, które może rozkochać w sobie do reszty.
Dobre wino Chablis
Jasnonogi Chablis Drouhin Vaudon świeci w szkle błyszczącym złotym żółtym kolorem. Jeśli dasz mu trochę powietrza obracając się, to białe wino charakteryzuje się fascynującym blaskiem, który sprawia, że tańczy energicznie w szklance. Pierwszy nos Chablis schlebia nutami czarnych wiśni, gruszek nashi i moreli. Owocowe składniki bukietu uzupełnia jeszcze więcej owocowo-balsamicznych niuansów.
Chablis by Drouhin Vaudon jest idealny dla wszystkich miłośników wina, którzy lubią suche. Jednak nigdy nie wydaje się rzadki lub kruchy, ale okrągły i elastyczny. Lekkie i złożone, aksamitne i lekkie białe wino prezentuje się na podniebieniu. W końcowym rozrachunku to białe wino z regionu winiarskiego Burgundii zachwyca swoją piękną długością. Ponownie pojawiają się echa gruszek i czereśni. W pogłosie dodaje się nuty mineralne gleb zdominowanych wapieniem.
2024-06-04
Chardonnay
Moim ulubionym chardonnay jest tętniące życiem Montrachet z regionu Burgundii we Francji, obszaru znanego z doskonałych win chardonnay . Chablis z Francji to rześkie, chude wino produkowane wyłącznie z winogron. Wina z tego regionu pachną aromatami jabłek, owoców tropikalnych, cytrusów i krzemienia. Chardonnay może przypominać kameleona, w zależności od tego, gdzie rośnie i czy jest dębowy. Wersje New World ze stanów takich jak Kalifornia, Oregon i Waszyngton dojrzewają w nowym dębie i są zazwyczaj tostowe z aromatami wanilii. Bez dębu (lub z mniejszą ilością dębu) chardonnay jest jasne z nutami tropikalnymi.