Louis Jadot Chardonnay Bourgogne A.C.
Wino Louis Jadot Chardonnay Bourgogne A.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Louis Jadot Bourgogne Chardonnay Francja
Kraj: Francja
Region: Bourgogne, FR (Burgundia)
Apelacja: Bourgogne AOC
Producent: Louis Jadot
Pojemność: 0,75l
Wytrawne białe wino, bardzo owocowe z dominacją brzoskwini, gruszki i grejpfruta, o kwiatowych aromatach i wanilii. Najlepsze do przekąsek, białego mięsa, drobiu, owoców morza, grillowanych ryb oraz kozich serów. Wino z wiekiem ujawnia bogatszy bukiet i pasuje do bardziej złożonych dań.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino to jest przyjemnie owocowe (brzoskwinia, gruszka i grejpfrut), rozwija aromaty białych kwiatów z lekkim akcentem wanilii. Z dużą dozą elegancji jest uporządkowany, przyjemny i harmonijny. Bourgogne Chardonnay będzie idealne do „przystawek”, białych mięs, drobiu, owoców morza, grillowanej ryby i koziego sera. Najlepiej smakuje schłodzony (10/12°C). Po kilku latach rozwiną się bardziej wyrafinowane aromaty, które będą dobrze komponować się z bardziej wyszukanymi potrawami. Maison Louis Jadot to jeden z największych i najbardziej prestiżowych domów Burgundii, posiadający obecnie ponad 60 hektarów winnic, z których wiele to premier i grand cru. Wine Spectator "Smaki pikantnych jabłek i melona wyróżniają tę mięsistą biel. Wibrująca, z nutą cytryny prowadzącą do umiarkowanie długiego finiszu." Leukens „Świeży, giętki wyraz odmiany, to wino o klasycznej strukturze, średniej treści pochodzi z Cote d'Or i Chalonnais i jest mieszane, aby pokazać czysty, dojrzały smak owoców tropikalnych”.
Louis Jadot został założony w 1859 roku, choć rodzina była wcześniej winiarzami w regionie, zdobywając słynne Clos des Ursules w 1826 roku. Po śmierci ostatnich męskich członków rodziny, wieloletni menedżer André Gagey przejął prowadzenie biznes, który został następnie zakupiony przez rodzinę Koch, właścicieli amerykańskiego importera firmy Jadot, firmy Kobrand. Firma jest dziś prowadzona przez Pierre-Henri Gagey, wspomaganego przez głównego winiarza Frederica Barniera, który w 2010 roku zastąpił legendarnego Jacquesa Lardière. z najwyższymi umiejętnościami winiarskimi Lardière'a. Wina burgundzkie są tak wyjątkowe, to fakt, że Burgundia, bardziej niż prawdopodobnie jakikolwiek inny region winiarski na świecie, jest całkowicie pod wpływem swojego terroir. Terroir to poczucie miejsca, to znaczy, że pijąc wino, w pełni smakuje się region, w którym wino zostało wyprodukowane. Najprościej mówiąc, terroir to koncepcja, że ziemia, z której uprawiane są winogrona, nadaje wyjątkową jakość, charakterystyczną dla tej pojedynczej winnicy. Na przestrzeni wieków Burgundia stała się najlepszą krainą na świecie do produkcji zarówno Pinot Noir, jak i Chardonnay, iż tego powodu wina burgundzkie zyskały takie uznanie.
2023-04-14
Louis Jadot Chardonnay
To chardonnay jest wytwarzane głównie z winogron z Cote d'Or wraz z odrobiną owoców Mâconnais i jest winem pełnym dojrzałego owocowego charakteru, cudownej wagi i eleganckiej świeżości. Rozsądne użycie dębu podczas dojrzewania daje lekki posmak wanilii, dzięki czemu jest bardzo dobrze zbalansowane i wysoce pijalne.