Chateau Beau-Sejour Becot Saint Emilion Grand Cru
Wino Chateau Beau-Sejour Becot Saint Emilion Grand Cru
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Beau-Sejour Becot AOC Saint Emilion Grand Cru
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja : AOC Saint Emilion
Producent: Chateau Beausejour Becot
Szczepy: Merlot: 70%, Cabernet Franc 24%, Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Wino o ciemnym rubinowo fioletowym odcieniu. Elegancki, piękny aromat wina ujawnia nuty czarnej porzeczki dżemu, Kirschu, lukrecji i niuanse chleba. Wino ma pełny, bogaty smak o zrównoważonej kwasowości, dobrze zintegrowane taniny z luksusowym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Wino pasuje do potraw mięsnych, dziczyzny i ostrych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Chateau Beau-Sejour Beco (Saint-Emilion) Premier Grand Cru Classe B - to arcydzieło, o niesamowitym potencjale, charakterystyczne dla gospodarki Beau Sejour. Wino produkowane z winogron Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Potencjał dojrzewania tego wina 10-12 lat. Chateau Beau-Cezhur Beco to dziś jedna z wiodących winnic w Saint-Emilion, położona w sercu Appellasona, obok Starego Miasta. Gospodarka otrzymała w 1955 roku status „1er Grand Cru Classe” (klasa B), ale utraciła go po trzydziestu latach ze względu na fakt, że ówczesna właścicielka Michelle Beco poszerzyła swoje gospodarstwa kupując sąsiednie gospodarstwa nie zaliczane do klasyfikacji Grand Klasy Vintage. Jednak zrobił wszystko, aby jego winnica wysokiej jakości w 1996 roku odzyskała status elity. W chwili obecnej zamek posiadał około 20 hektarów winnic, położonych w północno-zachodniej części Appellasona na glebach wapiennych. Średni wiek winorośli 40 lat, proporcja uprawianych odmian winogron: 70% - Merlot 24% - Cabernet Franc, 6% - Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewające w beczkach dębowych 18-20 miesięcy, z czego 50-70% - nowe. Dziś gospodarkę kontrolują synowie Michel Beco – Gerard i Dominique.
Winnice Chateau Beau-Sejour Becot mają w regionie długą i ciekawą historię. W rzeczywistości to, co dziś znamy jako Beau-Sejour Becot, było po raz pierwszy uprawiane z winoroślą przez starożytnych Rzymian ponad 2000 lat temu. Na ich ziemi znajdują się resztki oszlifowanego kamienia, aby to udowodnić. W bardziej współczesnych czasach to, co znamy jako Chateau Beau-Sejour Becot, zaczęło życie jako posiadłość należąca do mnichów z opactwa św. Marcina w Saint Emilion. Mnisi zarządzali winnicami w miejscu, które później przekształciło się w Chateau Canon, a także winoroślą, która ostatecznie stworzyła Beau-Sejour Becot. Pierwsza część Beau-Sejour Becot znalazła swoją nazwę w 1787 roku z pomocą członka rodziny Carles de Figeac . Kiedyś generał Jacques de Carles powiedział, że posiadłość powinna nazywać się Beau-Sejour. Nazwa utknęła. Przeskakując ponad 100 lat, Pierre-Paulin Ducarpe podzielił winnice Beau-Sejour między dwoje swoich dzieci, przekazując zamek oraz inne struktury wraz z połową winnic swojej córce. Po ślubie przyjęła imię męża, Duffau-Lagarosse. To małżeństwo dało początek temu, co obecnie znamy jako Chateau Beausejour-Duffau-Lagarosse. Druga połowa majątku ostatecznie stała się tym, co dziś znamy jako Chateau Beau-Sejour Becot. W 1924 roku Chateau Beau-Sejour stał się własnością doktora Jean Fagouet, który przemianował posiadłość na Beau-Sejour Fagouet. Ta nazwa nie potrwa długo. Michel Becot, który pracował jako sprzedawca części samochodowych, i jego rodzina dobrze znali ziemię, ponieważ mieszkali w St. Emilion od 1760 roku. Od 1929 roku są właścicielami winnicy Chateau La Carte. W tym czasie Chateau La Carte była dość mała i miała tylko 4,45 hektara winorośli. Michel Becot powiększył wielkość posiadłości, kupując 9 hektarów winorośli z winnicy Beau-Sejour Fagouet. W tym czasie zmienili nazwę posiadłości na Chateau Beau-Sejour Becot. Dziesięć lat później rodzina Becot kupiła 4,5-hektarową działkę Trois Moulins, położoną obok tego, co znamy obecnie jako Chateau Beau-Sejour Becot. Gerard Becot przejął zarządzanie Beau-Sejour Becot w 1970 roku. W tym momencie sprawy powinny być łatwe dla rodziny Becot. Ale nie byli. W 1979 roku postanowili połączyć swoje winnice, umieszczając wszystkie swoje winogrona w Chateau Beau-Sejour Becot. Zrobili to jednak bez zgody INAO, co stanowiło naruszenie zasad klasyfikacji St. Emilion. Za to wykroczenie w 1986 roku Chateau Beau-Sejour Becot został zdegradowany ze statusu sklasyfikowanego w Premier Cru Classe. Aby zaradzić tej sytuacji, zatrudnili swojego długoletniego przyjaciela Michela Rollanda i odwołali się od decyzji INAO. Trwało to do następnej klasyfikacji, ale Beau-Sejour Becot po raz kolejny awansował do statusu Premier Cru Classe w 1996 roku. Od 1985 roku majątkiem zarządzają jego synowie Gerard Becot i Dominique Becot. W tym momencie rodzina zaczęła wprowadzać ulepszenia w posiadłości, obniżając plony i produkując lepsze wino. Córka Gerarda Becot, Juliette Becot, została później wybrana, aby bardziej zaangażować się w prowadzenie Beau Sejour-Becot, a także innych posiadłości rodziny w Saint Emilion i Joanin Becot , która jest jej posiadłością w apelacji Cotes de Castillon . Sytuacja zmieniła się ponownie w 2014 roku, kiedy Juliette Becot i Julien Barthe zostali całkowicie odpowiedzialni za Chateau Beau-Sejour Becot, a także inne majątki rodziny. Michel Rolland, który pracuje z majątkiem od lat 80., w 2018 roku zaprzestał doradztwa w zakresie nieruchomości. Zastąpił go Thomas Duclos. 22-hektarowa winnica Chateau Beau-Sejour Becot jest obsadzona w 77% Merlot i 23% Cabernet Franc . W winnicy jest również niewielka ilość Cabernet Sauvignon. Przeciętnie winorośl ma blisko 45 lat. Ale mają też stare winorośle. W rzeczywistości niektóre z ich najstarszych winorośli Merlot mają prawie 75 lat. Prawym brzegu winnica jest obsadzony do gęstości winorośli 6600 winorośli na hektar. Chociaż nowe nasadzenia odbywają się przy wyższych poziomach zagęszczenia przy 7200 winorośli na hektar. Chateau Beau-Sejour Becot znajduje się na wapiennym płaskowyżu Saint Emilion z terroir gliny z głębokimi, wapiennymi glebami. Pod powierzchnią znajduje się nieskończona liczba tuneli i kamieniołomów wapiennych, które naprawdę wyjaśniają, dlaczego wino Beau-Sejour Becot jest tak wyjątkowe. Winnica powiększyła się w 2012 roku. Wzrost ten był spowodowany włączeniem winorośli wcześniej wykorzystywanych przez inną posiadłość Saint Emilion, La Gomerie . Z wyjątkiem tej paczki większość znajduje się na szczycie płaskowyżu.
2023-03-16
Chateau Beau-Sejour Becot Saint Emilion Grand Cru 2016
Fantastycznie soczyste wino o głębokiej, nasyconej purpurowej barwie i bardzo obfitym bukiecie złożonym z aromatów ciemnych owoców, cedru, likieru z czarnej porzeczki i lukrecji wzbogaconych o nuty grafitowe, waniliowe i mineralne. Na podniebieniu gładkie, krągłe i aksamitne, o znakomitej taniczności, świetnej kwasowości i smaku przywodzącym na myśl dojrzałe jeżyny, śliwki i azjatyckie przyprawy. Wino w tym momencie gotowe jest do picia; można też poczekać do 2025 roku, maksymalnie do 2028. Wino powstało w limitowanej ilości; w 2013 roku zrobiono zaledwie 5500 skrzynek.
Podawać do pieczonego mięsa - jagnięciny, zająca, pardwy oraz dojrzewających serów w typie parmezanu.