

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Piękny, średnio-intensywny do średnio-wysokiego nos ujawnia dojrzewające czerwone jagody i różane kwiatowe aromaty otaczające perfumowane jądro jeżyny, śliwki, drobnych przypraw drzewnych i słodkich przypraw. Na średnio+ obciążonym podniebieniu ma bardzo gładkie i drobne, zintegrowane taniny i chrupiącą, soczystą kwasowość, która wspiera dojrzewające czarne wiśnie, pikantną mokrą ziemię, przyprawy drzewne, cynamon, śliwkę i jeżyny w złożonym profilu. Nadal ma świeże owocowe cechy i dobrą strukturę na dobrze zbalansowanym podniebieniu. Pikantna mokra ziemia z suszonymi wiśniami i kwiatowymi nutami charakterystycznymi utrzymują się na długim, chrupiącym i delikatnie chwytliwym finiszu. Powinno nadal dobrze pić przez następne 3+ lata. Ocena: 91 pkt.
Ma rubinową barwę i jest pełen zapachów suszonej śliwki, dębu, lukrecji i jeżyn. Już po pierwszym łyku poczułem, że w ustach jest za dużo kwasowości w porównaniu z bogatym smakiem, co zaburza równowagę wina. Zestawiłem je z bossamem i nie wiem, czy przyzwyczaiłem się do kwasowości, którą czułem na początku, czy też kwasowość samego wina malała w miarę jego picia, ale miałem wrażenie, że kwasowość stopniowo malała i balans był lepiej niż na początku. Otwierając butelkę wina, złota obwódka wokół wylotu butelki wygląda elegancko, więc zwykle odrywam ją od dołu, ale skończyło się na tym, że lekko oderwałam się od góry. Myślę, że byłoby to świetne wino, gdyby kwasowość była dobrze kontrolowana.
2025-01-23
Cabernet dominuje nad Merlo wino udane !!!
Bardzo jasne rubinowe i fioletowe refleksy mówią nam o młodości tej zapowiedzi (2021), którą zaraz posmakujemy. W nosie jako pierwsze nuty pojawiają się bardzo delikatne płatki róży i fiołka, irys i glicynia. Następnie pojawia się charakterystyczna lekka pikantność z niewielkimi nutami pieprzu i cynamonu. W ustach świeżość, kwasowość i brak tanin kontrastują z soczystością dojrzałych jeżyn i borówek. Idealnie komponuje się z ciauscolo z Marche i wędlinami, ale także z kaczką lub, podawane na świeżo, z daniem rybnym, być może czerwonym tuńczykiem.