Chateau Bonnet Bordeaux Rouge Lurton
Wino Chateau Bonnet Bordeaux Rouge Lurton
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Bonnet Rouge Bordeaux Andre Lurton
Wino Francji
Region Bordeaux AOC
Szczepy: 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot
Pojemność;0,75l
Nos oddaje natychmiast rozpoznawalne aromaty ciemnej wiśni i dojrzałych truskawek, do których dołącza czarna porzeczka, fiołek oraz lekkie nuty tostu. Wino przyjemnie obfite, owocowość niespodziewanie bogata, a delikatna struktura to czysta przyjemność. Ujmująco zrównoważone. Znakomite do bogatej gamy potraw przez co najmniej kolejne 10 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Château Bonnet została założona w Grézillac w XVI wieku za namową rodziny bogatych kupców z Libourne. W 1897 roku Léonce Récapet, pradziadek obecnych właścicieli, dowiedział się o sprzedaży majątku Bonnet i kupił go. W ciągu kilku lat ten człowiek, który był właścicielem dużej fabryki likierów w Branne, przekształcił się w niezwykłego winiarza. 120 hektarów winnic wkrótce pokryło zbocza wokół zamku. Bardzo przywiązany do Bonnet, Léonce Récapet uczynił go jedną z najlepszych nieruchomości w tym regionie. W 1953 roku odziedziczył go jeden z jego wnuków, André Lurton, który kontynuował swoją pracę. Dzieci tego ostatniego prezydenta dzisiaj do przeznaczenia 300 hektarów winorośli.
Rouge Bordeaux z Chateau Bonnet André Lurtona stanowi ważny wyraz win tego słynnego francuskiego regionu. Firma ma starożytne korzenie i przez wieki zdobyła głęboką wiedzę na temat terytorium i jego win. Jego winnice rozciągają się na 800 hektarów i są podzielone na 10 odrębnych autonomicznych Chateaux, wyposażonych w winnicę i piwnicę. Chateau Bonnet znajduje się pomiędzy dwiema rzekami, Dordogne i Garonne, lokalnie określanymi jako Entre-Deux-Mers. Klimat typowo atlantycki w żaden sposób nie wpływa na winnice chronione przed gwałtowną morską bryzą. Lata są często suche, ale pozwalają winogronom na doskonałą koncentrację i dojrzewanie. Winnice, z których pochodzi Chateau Bonnet's Rouge Bordeaux, prowadzone są z biodynamicznym rolnictwem z pełnym poszanowaniem otaczającej przyrody. Winogrona Merlot i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie i poddawane oddzielnej winifikacji przy użyciu najbardziej innowacyjnych technologii, które pozwalają chronić ich cechy organoleptyczne. Produkowane wina są blendowane (w równych częściach) i leżakowane w stalowych kadziach i butelkach. Rezultatem jest okrągłe, brzydkie, intensywne, ale nie bogate wino. Bogaty w owocowe, aromatyczne, lekko taniczne, pachnące zapachy. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady. pachnący. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady. pachnący. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady.
2024-01-18
Chateau Bonnet Bordeaux
Ma rubinową barwę i jest pełen zapachów suszonej śliwki, dębu, lukrecji i jeżyn. Już po pierwszym łyku poczułem, że w ustach jest za dużo kwasowości w porównaniu z bogatym smakiem, co zaburza równowagę wina. Zestawiłem je z bossamem i nie wiem, czy przyzwyczaiłem się do kwasowości, którą czułem na początku, czy też kwasowość samego wina malała w miarę jego picia, ale miałem wrażenie, że kwasowość stopniowo malała i balans był lepiej niż na początku. Otwierając butelkę wina, złota obwódka wokół wylotu butelki wygląda elegancko, więc zwykle odrywam ją od dołu, ale skończyło się na tym, że lekko oderwałam się od góry. Myślę, że byłoby to świetne wino, gdyby kwasowość była dobrze kontrolowana.