Chateau Dauzac Appellation Margaux
Wino Chateau Dauzac Appellation Margaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Dauzac Grand Cru de Margaux Rouge
Domaine : Château Dauzac
Vin : Château Dauzac
Région : Bordeaux Médoc
Appellation: Margaux
Szczepy: Cabernet Sauvignon, Merlot
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Bardzo kolorowa, głęboka czerwień z odcieniami terakoty. Nuty skórki tostowego chleba i mokki. Aromaty runa leśnego, grzybów i prażonej śliwki. Bardzo skoncentrowany i dojrzały z okrągłymi, pełnymi taninami. Objętość w ustach, imponująca i elegancka, zapewnia płynną obecność. Równowaga i odrobina świeżości nadają mu wyjątkowy potencjał starzenia.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ponadczasowość to sztuka życia w Château Dauzac. Położona w samym sercu apelacji Margaux, Domaine obejmuje wieki w swoim naturalnym otoczeniu. Położony w ogromnym zalesionym parku, piękny Charterhouse jest klejnotem architektury medokańskiej z XVIII wieku. Całkowicie odnowione budynki operacyjne od 2004 roku mieszczą piwnicę grawitacyjną. Château Dauzac zbiera zbiory w skrzyniach i właśnie nabył wspaniałe drewniane kadzie łączące tradycję i nowoczesność. Charakterystyka winnicy Château Dauzac, 5. Grand Cru Classé w Margaux w 1855 roku, ma ogromny przywilej posiadania winnicy w jednym kawałku o powierzchni 49 hektarów. 45 ha w apelacji Margaux i 4 ha w apelacji Haut-Médoc. Położona w pobliżu Żyrondy, której wpływ na ekosystem Winnic jest kluczowy, posiadłość jest chroniona przed wiatrami oceanicznymi dzięki uprzywilejowanemu położeniu w sercu zespołu 120 hektarów łąk i lasów. Ta bańka agronomiczna i to wyjątkowe terroir umożliwiły rozwój kultury precyzji, wzmacniając wyjątkowe cechy tej Grand Cru Classé. Château, który pracuje w głębokim żwirowym terroir, poprosił lokalnego producenta o pastę z grochu. Château używa go jako zamiennika tradycyjnego białka jajka do procesu klarowania podczas produkcji wina. Technika umożliwiająca wytwarzanie „ wegańskich ” nektarów , wolnych od wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Idealne do białych mięs, dziczyzny, czerwonych mięs lub serów. Potencjał starzenia : Najlepiej wyrażony między 5 a 10 rokiem życia, do wieku 15-25 lat.
Margaux to francuska apelacja położona w regionie Médoc w Bordeaux. Wina produkowane w regionie bazują głównie na Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot, Cabernet Franc czy Petit Verdot. Wina Margaux są często określane mianem najbardziej eleganckich i perfumowanych w całym Bordeaux, podczas gdy w ich aromatycznym profilu występuje kombinacja aromatów kwiatowych i czerwonych owoców, uzupełnionych niuansami przypraw, tytoniu i trufli. Choć pełne, wina te wydają się być lżejsze, gładsze i łagodniejsze niż inne apelacje Bordeaux. Naturalnie komponują się z jagnięciną, ale mogą również pasować do innych dań z pieczonego lub duszonego mięsa, a także z pieczonej dziczyzny. Najbardziej znane posiadłości z tego obszaru to Château Margaux i Château Palmer.