Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape A.C.
Wino Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape A.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château de Beaucastel Châteauneuf du Pape - Perrin & Fils
Kraj: Francja
Region: Côtes-du-Rhône
Producent: Château De Beaucastel
Szczepy: Grape: Mourvèdre , Syrah
Apelacja Rhône: Chateauneuf du Pape
Właściciel: Jean-Pierre i François Perrin
Pojemność:0,75l
Ocena zespołu Parker: 96
Wielkie wino, przechodzące od aromatu czerwonych owoców, kwiatów i wanilii po zapachy skóry, ziół, trufli i cygar. Mniej zwierzęce niż tradycyjne młode Beaucastel. Château de Beaucastel by Perrin & Fils z francuskiego regionu winiarskiego AOC Châteauneuf du Pape w południowej Dolinie Rodanu to znakomity, wyrazisty i elegancki cuvée czerwonego wina, winifikowany z odmian winogron Mourvèdre, Grenache, Syrah, Counoise i innych zatwierdzonych odmian czerwonych. W kieliszku to wino błyszczy w głębokiej czerwieni Bordeaux z bogatymi wiśniowo-czerwonymi akcentami. Cudownie elegancki nos odsłania intensywny bukiet dojrzałych wiśni, czarnych porzeczek i kwiatowych nutek fiołków, aromatycznych ziół (liść laurowy), nuty przypraw i najlepszych nutek czekolady. Francuskie Chateauneuf du Pape czerwone wino przekonuje podniebienie swoim niezwykle eleganckim charakterem. Garbniki są dojrzałe i drobne, pięknie gęste i skoncentrowane. Doskonale podkreśla to uwodzicielsko aksamitną konsystencję, którą wzmacniają delikatne pikantne owoce. Finał jest cudownie długi, trzymany przez eleganckie i kopertowe garbniki oraz niezapomniany aromat owoców, przypraw i kwiatowych nut.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Châteauneuf-du-Pape znajduje się na lewym brzegu Rodanu między Awinionem a Orange. Znana zarówno z białych, jak i czerwonych win, winnica rozciąga się na 3000 hektarów ziemi i produkuje około 100 000 hektolitrów wina każdego roku. Kilka powodów przyczyniło się do spopularyzowania tej nazwy. Zwłaszcza fakt, że można używać do 13 białych i czerwonych odmian winogron. Ta bardzo bogata mieszanka w tej samej butelce to nie przypadek, ale poszukiwanie idealnej równowagi. Inną osobliwością tego regionu jest zjawisko, które określa się mianem „efektu pieca”, ze względu na kamieniste gleby, które zatrzymują ciepło słoneczne i przyspieszają dojrzewanie winogron. Zjawisko to umożliwia produkcję skoncentrowanych, bogatych i bardzo aromatycznych win.
Wina Châtauneuf-du-Pape są bardzo znane dzięki dużym domom, takim jak: Château de Beaucastel, domena Henri Bonneau, domena Chapoutier, domeny Clos des Papes, Château Rayas ... apelacja Châteauneuf-du-Pape może dojrzewać od 5 do 20 lat dla win czerwonych i 1 do 10 lat dla win białych. Wina czerwone mają intensywny kolor. Są mocne w nosie i nadają ustom pikantny i owocowy posmak. Młode białe wina mają delikatny kwiatowy zapach, któremu często towarzyszą nuty owocowe, a wraz z wiekiem uwalniają niuanse miodu. Aby sprzedać swoje wino w najlepszych warunkach i uzyskać szybką wycenę, skontaktuj się z Vins Grands Crus.