Château de Riquewihr Les Sorcières Gewurztraminer Alsace
Wino Château de Riquewihr Les Sorcières Gewurztraminer Alsace
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château de Riquewihr Les Sorcières Gewurztraminer Alsace
Kraj: Francja
Region: Alzacja
Apelacja: AOC Alsace
Producent: Dopff & Irion
Szczep: Gewurztraminer
Pojemność: 0,75l BK17
Wino o złocistym odcieniu. Nos ujawnia eleganckie i subtelne aromaty kandyzowanych owoców - pigwy, gruszki, jabłka, moreli, rodzynek, nuty pieprzu, migdałów i orzechów z akcentami ziół i róży. Na podniebieniu jedwabiste i delikatne z bogatą owocową nutą zaakcentowaną nut a pieprzu w finiszu. Sugestie kulinarne: ryby i drób z egzotycznymi przyprawami, sery, ciasta z owocami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Alsace Gewurztraminer Les Sorcières Château de Riquewihr Dopff & Irion ma piękny złoty kolor ze szmaragdowymi refleksami, z eleganckimi aromatami kandyzowanych owoców, szarego pieprzu, aromatycznych ziół i róży. Podniebienie jest bogate i jedwabiste, z domieszką pieprzu Espelette. Można go pić jako aperitif i bardzo dobrze komponuje się z egzotyczną kuchnią, taką jak kaszanka z Indii Zachodnich, kurczak z cytryną i imbirem, curry z żabnicy. To także świetne białe wino pasujące do serów: gorgonzola, époisses, roquefort. Na deser udana tarta z morelami i bananami flambirowanymi z orzechami włoskimi. Można go podawać w ciągu 7 do 10 lat po roku zbiorów w temperaturze od 10 do 12°C.
Ta geologia wpływa na powstałe wino, które w młodości jest przepyszne, gęste i dość zamknięte. Zalecany czas dojrzewania w piwnicy wynosi około dziesięciu lat, dzięki czemu może ona rozwinąć swoją złożoność i głębię. Możesz połączyć go z eleganckim przepisem na ryby lub daniem na bazie warzyw.
Château de Riquewihr Les Sorcières Gewurztraminer Alsace - Opinie klientów
Gewurztraminer Alsace
Jak wynika z badania organoleptycznego, wino jest jasne i intensywne, słomkowożółte. Zapach jest szeroki i otulający, ma dobrą koncentrację i wyraźną, aromatyczną żyłkę, z korzennymi nutami - wędzonymi, suszonych kwiatów i róż, które mają tendencję do rozszerzania się i gęstnienia w kieliszku. Smak na podniebieniu jest gęsty i bogaty, z jędrnym ciałem, niezwykłą świeżością i żywotnością. Lepiej jest pozwolić temu winu leżakować w butelce przez co najmniej 1 rok, aby maksymalnie zestarzało swój bukiet.
2022-09-18
Poważny Gewurztraminerz francji
Przyprawiona zimowa gruszka i pasta z pigwy na nosie zdradza intensywną dojrzałość, ale mniej niż oczywiste cechy odmianowe. Na podniebieniu obfitują brązowe przyprawy, a także piżmowe nuty cielesne i kredowe składniki mineralne. Nuty karmelu wraz z prawie cheninowym koncentratem pigwy i gruszki oraz subtelną, liliową kwiatową słodyczą zapewniają długie, kojące wykończenie.