Château de Roquefort Le Bon Vivant Rose Cotes de Provence
Kraj: Francja
Region: Prowansja
Apelacja: Pays des Bouches du Rhône IGP
Producent: Château de Roquefort
Szczepy: Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan,
Mourvèdre, Clairette, Vermentino
Rodzaj: różowe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: Wino wegańskie Wino biologiczne
Rozwiń opis...
Urzekające wino Bon Vivant Rose ujawnia cudowne aromaty pikantnych nut kwiatów, siana i ziół łąkowych, by następnie ukazać subtelne nuty czerwonych owoców, jagód, brzoskwiń, truskawki, malin oraz czerwonego agrestu. Podobne odczucia uzyskujemy na podniebieniu świeże zioła, czerwone owoce wspaniale współgrają z świeżą kwasowością. Przyjemnie pikantne dzięki szczypcie dwutlenku węgla i umiarkowanej zawartości alkoholu, to wino jest naprawdę żywym bon vivantem. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, drób, sałatki, kuchnia letnia.
Piękne odcienie kolorów, delikatne i przyjemne aromaty, świeże i owocowe smaki; to niektóre z wielkich cech win różowych, które są powodem ich rosnącego sukcesu. Chociaż mieszanie win czerwonych i białych jest zabronione, istnieje wiele różnych technik ich produkcji. Najczęściej spotykana jest krótka maceracja skórek czerwonych winogron w płynnej części moszczu. Dzięki pracy genialnych producentów różowe wina osiągnęły niezwykły i wyjątkowy poziom, zwłaszcza w Prowansji i regionach południowych Włoch , definitywnie przełamując stereotyp, zgodnie z którym ten typ jest doceniany tylko przez młodych ludzi i kobiety, i otwierając się na do bardzo szerokiej, eksperckiej i wyrafinowanej publiczności.
Château de Roquefort jest położona w Apelacji Côtes de Provence, pomiędzy masywem Sainte Baume, który wznosi się na wysokość 1042 metrów, a przybrzeżnym Parkiem Narodowym Calanques. Winnica znajduje się na płaskowyżu o wysokości 390 m n.p.m. gdzie uprawiane są winorośle biodynamicznie i ekologiczne, na glebach gliniasto-wapiennych. Winnice posiadają certyfikat ekologiczny od 2006 roku. Od 1812 r. wyprzedziły go liczne pokolenia, przekazując klaunowi ziemię i winorośl. Dziś uprawia około 30 hektarów, produkując wina, które sprzedaje do czterech stron świata. Wybierając kulturę, Raimond i jego wierny zarządca winnicy, José, precyzyjnie zachowują równowagę i szacunek dla natury, od momentu szczepienia winorośli po zbiory. W każdym roczniku produkowanych jest pięć emblematycznych cuvées, dwa czerwone: Les Mûres i Gueule de Loup; dwie białe: Les Genêts i Petit Salé oraz jedno różowe: Corail.