Château de Roquefort Les Mures
Wino Château de Roquefort Les Mures
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château de RoquefortLe Les Mures
Kraj: Francja
Region: Prowansja
Apelacja: Côtes de Provence AOC
Producent: Château de Roquefort
Szczepy: Grenache Noir, Carignan, Syrah, Cinsault.
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Certyfikaty: Wino wegańskie
Wino biologiczne
Les Mures Cuvee powstała w wyniku kupażu gron Grenache Noir, Carignan, Syrah, Cinsault, uprawianych na ziemiach wapienno kamiennych z odrobiną krzemienia umieszczonych na wysokości 360 – 390 m. n.p.m. w Prowansji. Do produkcji tego wina użyto winorośli mających od 35 do 60 lat. Wino ujawnia piękny ciemnofioletowy odcień z aromatami czerwonych owoców, jagód, słodkich przypraw. Na podniebieniu pełne i świeże, z doskonałymi taninami i długim finiszem.
Wino dojrzewało przez okres 11 miesięcy 80% w dębowych beczkach, 20 % w betonowych kadziach. Wino z ograniczona ilością siarczynów.
Sugestie kulinarne: dziczyzna, gulasze, pieczony królik, leczo.
Château de Roquefort jest położona w Apelacji Côtes de Provence, pomiędzy masywem Sainte Baume, który wznosi się na wysokość 1042 metrów, a przybrzeżnym Parkiem Narodowym Calanques. Winnica znajduje się na płaskowyżu o wysokości 390 m n.p.m. gdzie uprawiane są winorośle biodynamicznie i ekologiczne, na glebach gliniasto-wapiennych. Winnice posiadają certyfikat ekologiczny od 2006 roku.
Od 1812 r. wyprzedziły go liczne pokolenia, przekazując klaunowi ziemię i winorośl. Dziś uprawia około 30 hektarów, produkując wina, które sprzedaje do czterech stron świata.
Wybierając kulturę, Raimond i jego wierny zarządca winnicy, José, precyzyjnie zachowują równowagę i szacunek dla natury, od momentu szczepienia winorośli po zbiory.
W każdym roczniku produkowanych jest pięć emblematycznych cuvées, dwa czerwone: Les Mûres i Gueule de Loup; dwie białe: Les Genêts i Petit Salé oraz jedno różowe: Corail.