Chateau Haut Brion Le Clarence de Haut Brion Pessac Leognan AOC
Wino Chateau Haut Brion Le Clarence de Haut Brion Pessac Leognan AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Haut Brion Le Clarence de Haut Brion Pessac Leognan AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux - Graves
Apelacja : AOC Premier Gran Cru Classe Pessac-Léognan
Producent: Chateau Haut Brion
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
Rodzaj: czerwone wytrawny
Pojemność: 0,75l C3 BK17
Wino o ciemno rubinowym odcieniu z fioletowymi refleksami. Aromaty ukazują całą wspaniałość terroir począwszy od słodkiej wiśni, leśnej ściółki, cygara z Hawany, czekolady, pieczeni, drewna cedrowego po nuty dymu i przypraw. Na podniebieniu pełne ciała, sprężyste i eleganckie. Wino o niezwykle miękkich taninach, które dają wyraz w bardzo długim wykończeniu. Wskazana dekantacja 1 h przed spożyciem. Sugestie kulinarne: Grzanki z Foie Gras Pate, łosoś ze szpinakiem, stek z polędwicy wołowej z szalotkami i grzybami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
The Wine Advocate - Le Clarence de Haut-Brion jak można się spierać, ma bardziej interesujący bukiet w stosunku do La Chapelle de la Mission Haut-Brion. Podniebienie jest średnio mocne z wyraźną taniną, żywą dziką truskawką i owocami czarnej porzeczki, przeplatającymi się z białym pieprzem, liściem laurowym i cedrem. W ustach zachwyca godna podziwu trwałość, co sugeruje, że zapewni ona przyjemność picia przez 12-15 lat. To bardzo dobrze.
Po dekantacji owoc ma sprytnie rozwinięty wygląd z atrakcyjną ciemno czerwoną głębię, lekko prażone migdały na nosie. Znowu drobne taniny, czyste wykończenie na wykończeniu, wyraźne uczucie wydobywania tanin tak daleko, jak to możliwe i nie więcej. Wykończenie jest miłe unoszące trwałe wrażenia na podniebieniu. Fermentacja czerwonych win odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym wino spędzi 22 miesiące, a czasem dłużej, w nowych dębowych beczkach, zanim zostaną butelkowane bez filtrowania. Do fermentacji białego wina dochodzi w nowych dębowych beczkach, po czym wino spędza kolejny rok do 15 miesięcy na osadzie w beczce przed butelkowaniem
Chateau Haut-Brion - jest jedyną własnością spoza Médoc, która została uwzględniona w klasyfikacji z 1855 r. , Historia winiarska Haut-Brion można prześledzić jeszcze dalej niż jej odpowiedniki Médoc First Growth. Samuel Pepys wspomina nawet o tym w swoich pamiętnikach. Obiekt położony jest na terenie dzisiejszego Pessac-Léognan i znajduje się na przedmieściach coraz bardziej wkraczającego miasta Bordeaux .
Winnica jest sadzona w 40% Cabernet Sauvignon , 37% Merlot i 18% Cabernet Franc . ZApowstaje również wspaniałe białe wino z części winnicy, która składa się w 63% z Semillon i 37% z Sauvignon Blanc . Produkcja jest mniejsza niż w przypadku innych win pierwszego wzrostu, w sumie około 20 000 skrzynek, podzielonych między Grand Vin i drugie wino, wcześniej nazywane Bahans-Haut-Brion, ale w 2007 r. Zmienione na Clarence de Haut-Brion w uznaniu Clarencea Dillona.
Nagrody:
Wine Enthusiast 92 pkt.
Wine Spectator 92 pkt
Robert Parker 87 pkt.
Decanter 90 ptk.
Jeannie Cho Lee 90 ptk.
Gault i Millau 16/20 plk.
Tim Atkin 93 ptk.
Falstaff Magazin 91 ptk.
2023-06-10
wino Chateau Haut Brion Le Clarence de Haut Brion Pessac Leognan
Cieszące się zasłużoną sławą jedno z najwspanialszych win bordoskich o niezwykłej subtelności i głębi. W nosie od początku zwraca uwagę elegancją; a wraz z zamieszaniem wina w kieliszku uwalnia się zjawiskowy bukiet, złożony z aromatów dojrzałych ciemnych owoców, przypraw i lukrecji. Już w tak młodym wieku jest to emblematyczne Haut-Brion. Na podniebieniu delikatne, klasyczne w charakterze, odpowiednio taniczne, o fantastycznie długim zakończeniu. Do picia w latach 2026 - 2042.
Podawać do pieczonej kuropatwy, kaczki w pomarańczach, combra sarniego, dań z grzybami.