Chateau La Fleur-Petrus
Wino Chateau La Fleur-Petrus
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château La Fleur Petrus Pomerol
Chateau La Fleur-Petrus
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Pomerol
Rocznik Pomerol 2014/13/12/11
Producent: Chateau Grand Francais
Szczep: 92% Merlot, 7,5% Cabernet Franc,
0,5% Petit Verdot
Temp. serwowania: 15-18°C
Pojemność: 0,75l
Wino o głębokim ciemno czerwonym odcieniu. Nos wypełniony aromatami czerwonych owoców, wiśni, wędzonej śliwki, czerwonej porzeczki, czarnych oliwek, delikatne akcenty balsamiczne, skóry, nuta olchy. Na podniebieniu pełne o subtelnych aksamitnych taninach, prowadzących do długiego i eleganckiego finiszu.
Sugestie kulinarne: dziczyzna, potrawy z wołowiny, jagnięcina, pieczony królik, pieczony indyk, polędwica wołowa, dojrzałe sery,
98/100 ptk. - Wine Spectator - „Ma bezszwowe warstwy cassis, sos śliwkowy i nuty malinowe o wyjątkowo aksamitnej strukturze dzięki długiemu, grafitowemu wykończeniu. Mineralność jest tam, na razie pochowana. Owoc jest wspaniały.”
"W ciągu ostatnich 20 lat La Fleur-Pétrus stała się jedną z najbardziej fascynujących i, pod względem jakości, niezwykłych historii w Bordeaux. Wino zrodzone z wielkiego historycznego terroiru, które dzięki pielęgnacji i kreatywności stało się czymś większym, niż być można było sobie wyobrazić."
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nazwa Chateau La Fleur Petrus pochodzi od najbliższych sąsiadów. Winnica znajduje się opodal winnic Petrusa. Możesz także przespacerować się do Chateau Lafleur, ponieważ sąsiaduje on również z winoroślą w La Fleur Petrus.
W 1953 roku Jean-Pierre Moueix zakupił Chateau La Fleur Petrus od rodziny Garret. Przed tą inwestycją Chateau La Fleur Petrus był własnością wielu właścicieli, w tym rodziny Arnaud, która była również właścicielem Petrus. Wkrótce po pierwszym zakupie posiadłości w 1953 r., Winnica została powiększona, kiedy Jean Pierre Moueix kupił 4 dodatkowe hektary winorośli od sąsiedniego Chateau Le Gay . Klasyczny francuski pałac w stylu wiejskim został zbudowany w 1782 roku. Już pod koniec XIX wieku Chateau La Fleur Petrus zyskał zasłużoną, dobrą reputację pod koniec XIX wieku, kiedy był własnością Constanta.
Rodzina Constantów była dobrze rozbudowana w Pomerol, do której należała również znana i szanowana posiadłość Chateau Clinet . W tym czasie, we wczesnych latach posiadłości, wina były sprzedawane pod nazwą Petrus Lafleur. Petrus Lafleur ostatecznie przeszedł do rodziny Pineau. To w ich posiadaniu nazwa została zmieniona na Chateau La Fleur Petrus. Rodzina Pineau sprzedała Chateau La Fleur Petrus Jean-Pierre'owi Garretowi.
Podczas gdy Chateau La Fleur Petrus cieszył się uznaniem, zanim nabył je Jean Pierre Moueix, wino wyraźnie się poprawiło, gdy zostało przejęte przez rodzinę Moueix. Wkrótce po zakupie winnicy winnice zostały zdziesiątkowane i po niszczycielskich mrozach 1956 r. Trzeba było je przesadzić. Chateau La Fleur Petrus powiększył swoje posiadłości ziemskie w 1994 roku, dodając 4 hektary starych winorośli do swoich winnic Pomerol. Te winorośle ponownie pozyskano od ich słynnego sąsiada, Chateau Le Gay. Chateau La Fleur Petrus to elegancki, zmysłowy, finezyjny styl wina Bordeaux z Pomerol, które w pewnych latach może się starzeć i wdzięcznie ulepszać przez dziesięciolecia. Począwszy od wysublimowanego rocznika 1998, w La Fleur Petrus, były one top, zwiększając jakość, głębię i bogactwo roczników Chateau La Fleur Petrus po rocznikach. La Fleur Petrus 2011 to wspaniałe wino Pomerol i prawdopodobnie najlepsze wino. Winnica Pomerol o powierzchni 18,7 ha należąca do Chateau La Fleur Petrus położona jest po północnej stronie płaskowyżu Pomerol. W winnicy jest 91% Merlot , 6% Cabernet Franc i 3% Petit Verdot . Oznacza to dużą zmianę w winnicy, która do około 2012 roku składała się z 80% Merlot i 20% Cabernet Franc. Winnicę La Fleur Petrus można podzielić na 3 główne bloki, składające się z różnych mniejszych działek. Na północy znajdziesz więcej żwiru. Na południu winnicy znajduje się więcej gliny, a pośrodku winnic panuje nieco cieplejszy mikroklimat z większą ilością żwiru. Położona na słynnym płaskowyżu Pomerol, na jej szczycie winnica wznosi się na 38 metrów. W 2012 roku winnica Chateau La Fleur Petrus powiększyła się o prawie 4 hektary!. Winorośl pochodziła z posiadłości zakupionej przez Christiana Moueixa i Edouarda Moueixa od rodziny Cliquot, właścicieli mało znanego, ale idealnie położonego Chateau Guillot. Wina z Chateau La Fleur Petrus są obecnie produkowane w Chateau Hosanna , który wcześniej był również znany jako La Providence , oba są najlepszymi posiadłościami Pomerol należącymi do rodziny Moueix .
Chateau La Fleur Petrus najlepiej serwować w tem.15,5 C i 60 stopni. Chłodna, niemal piwniczna temperatura nadaje winu więcej świeżości i liftingu. Młode roczniki można dekantować przez 1-3 godziny. Dzięki temu wino zmięknie i otworzy swój zapach. Starsze roczniki mogą wymagać bardzo niewielkiej dekantacji, wystarczy, aby usunąć osad. Chateau La Fleur Petrus najlepiej smakuje z wszystkimi typami klasycznych dań mięsnych, cielęciną, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną, kaczką, dziczyzną, pieczonym kurczakiem, pieczonymi, duszonymi i grillowanymi potrawami. Chateau La Fleur Petrus jest również dobry z daniami kuchni azjatyckiej, obfitymi daniami rybnymi, takimi jak tuńczyk, łosoś, grzyby i makaron.