Chateau La Garde Rouge AOC Pessac Leognan
Wino Chateau La Garde Rouge AOC Pessac Leognan
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau La Garde Rouge AOC Pessac Leognan
Kraj: Francja
Region: Bordeaux - Graves
Apelacja : AOC Pessac Leognan
Producent: Chateau La Garde
Szczepy: Cabernet Sauvignon (67%), Merlot (31%), Petit Verdot (2%)
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Złożony bukiet bardzo dojrzałych ciemnych owoców, czarna i czerwona porzeczka, jeżyna z nutą kawy i niuansem dymu. Delikatne akcenty fiołków. W ustach mocne, owocowe, doskonale zrównoważone z długim finiszem. Duży potencjał starzenia.
Sugestie kulinarne: pieczone mięsa i wędliny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Uwiedziony wyjątkowym terenem tej nieruchomości, Dourthe kupił Château La Garde w 1990 roku. Nabycie to będzie punktem wyjścia dla inwestycji Dourthe w winnice Bordeaux (obecnie 9 zamków tworzy Vignobles Dourthe). Od 1990 roku Dourthe podejmuje prace w winnicach i piwnicach, aby ulepszyć terroir i wyprodukować biało-czerwony Pessac-Léognan, które są dziś uznawane za pewne wartości swojej nazwy.
Château La Garde, którego początki sięgają XVIII wieku, został przejęty w 1990 roku przez Dourthe, uwiedziony wyjątkową jakością terroir, niewątpliwie jednego z najpiękniejszych żwirowych wzgórz apelacji Pessac-Léognan. Uprawa winorośli jest współmierna do ambicji jakościowych. Prowadzone są drobiazgowe prace zielone, aby pomóc kontrolować plony i wigor każdej rośliny. Château La Garde jest jedną z pierwszych winiarni, która przyjęła ekologiczne podejście do zintegrowanej produkcji, obecnie posiada certyfikat „Terra Vitis”. Umożliwia produkcję winogron wysokiej jakości z poszanowaniem środowiska i ludzi. Mocne, bogate w kolory czerwienie z Château La Garde to wina, które dzięki swojej strukturze i koncentracji nadają się do długiego leżakowania.
Winifikacja i starzenie się
Zimna maceracja w niektórych partiach. Fermentacja alkoholowa z bardzo małą obsługą (przepompowywanie lub wykrawanie). Fermentacja jabłkowo-mlekowa częściowo w beczkach. Leżakuje w beczkach od 12 do 14 miesięcy, w zakopanej i sklepionej piwnicy, klimatyzowanej, o pojemności 2000 beczek. Wybór beczek wynika z doboru klepek i „know-how” bednarzy w celu wyboru beczek najlepiej odpowiadających cechom i stylowi win. Piękny głęboki kolor, fioletowo-czerwony. Złożony nos łączy w sobie świeżą jeżynę z pikantnymi akcentami i lukrecją. Obfite, tłuste usta, o strukturze delikatnych, jedwabistych i aksamitnych tanin, przedłużają sprężysty atak. Ta harmonijna całość swoim miąższem i owocami kończy się długim i złożonym finiszem, naznaczonym świeżością i nutą lukrecji.