Chateau La Louviere Blanc, Pessac-Leognan A.C. (Grand Vin de Graves)
Wino Chateau La Louviere Blanc, Pessac-Leognan A.C. (Grand Vin de Graves)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau La Louviere Blanc, Pessac-Leognan A.C. (Grand Vin De Graves)
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: Pessac-Leognan
Producent: Chateau La Louviere
Szczepy: Sauvignon Blanc (85%) i Semillon (15%),
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowej beczce, z czego 50% w nowej. Jasno zielona szata. Intensywne aromaty egzotycznych i cytrusowych owoców, białej brzoskwini, z nutami miodu. W ustach mocne, z dużą ilością dojrzałych owoców, jak również elementami maślanymi i tostowymi. Zasługuje na status „cru classe”. Do picia jako młode ze względu na swoją owocowość i żywy charakter lub za 4-5 lat dla koneserów. 0,75l bk6
Notatki Sommelier:
Château La Louvière to białe wino z Pessac-Léognan wytwarzane z 15-hektarowej winnicy. Winorośl ma średnio 27 lat i jest sadzona na głębokich glebach żwirowych oraz wychodniach wapienia i gliny. Dzięki przyjaznym dla środowiska praktykom uprawy winorośli, zamek jest posiadłością o wysokiej wartości środowiskowej
La Louvière Blanc ma dobrze zdefiniowany bukiet kwiatów moreli, pigwy i kruszonego kamienia. Podniebienie jest średnio treściwe z delikatnym mineralitem i cudowną goryczką. Dość trwałe w ustach z długo utrzymującym się finiszem. To jeden z najlepszych białych z La Louvière.
Producent: Chateau La Louviere
Po zakupie tej nieruchomości w 1965 r. André Lurton rozpoczął stałą inwestycję zarówno w XVIII-wieczny zamek, jak i chai i winnice. Winnice obsadzone są 64% odmianami Cabernet Merlot, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc i 3% Petit Verdot dla win czerwonych oraz 85% Sauvignon Blanc i 15% Sémillon dla wina białego. La Louvière produkuje trzy razy więcej czerwieni niż bieli. Czerwone wino dojrzewa w 50-75% młodego dębu, a białe w 30-50%. W rezultacie, niesklasyfikowane i niedowartościowane, wino, według Roberta Parkera, jest równoznaczne z czwartym wzrostem pod względem jakościowym i ma być natychmiast do picia.
REGION - PESSAC-LEOGNAN
Graves rozciąga się od niezbyt efektownych południowych przedmieść Bordeaux, 50 km wzdłuż lewego brzegu rzeki Garonne. Nazwany ze względu na żwirową glebę, relikt lodowców z epoki lodowcowej, jest to miejsce narodzin bordo, wysyłanego od średniowiecza z pobliskiego nabrzeża do Anglii w ogromnych ilościach. Może się wydawać, że Bordeaux to tylko wina czerwone, ale niektóre rewelacyjne białe wina są produkowane w tym regionie z mieszanki sauvignon blanc, semillon i, od czasu do czasu, winogron muscadelle, często fermentowanych i leżakowanych w beczkach. W szczególności Domaine de Chevalier słynie z wyjątkowo złożonych białek, które przez dziesięciolecia wciąż rozwijają się w butelkach. Apelacja premium, Pessac-Leognan, została stworzona w 1987 roku dla najbardziej prestiżowych terroirów w Graves. Są to gleby o wyjątkowym drenażu, składa się z tarasów żwirowych budowanych warstwami przez wiele tysiącleci, w związku z czym rozwija się w przeciętnych rocznikach, ale jest mniej prawdopodobne, że będą dobrze funkcjonować w cieplejszych latach. Wina te zostały ocenione i sklasyfikowane we własnym systemie klasyfikacji w 1953 r. i zaktualizowane w 1959 r., ale podobnie jak system klasyfikacji z 1855 r., należy do tego podchodzić z ostrożnością, a wina bezwzględnie muszą być oceniane na podstawie ich własnych aktualnych zalet.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. – Wine Spectator
89/100 ptk. – Wine Advocate
89/100 ptk. – Gilbert&Gaillard Guide
88/100 ptk. – Parker Selection
17.5/20 ptk. – Decanter
16.5/20 ptk. – Gault&Millau Guide