Château Lassalle Le Bergey Graves
Wino Château Lassalle Le Bergey Graves
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Lassalle Le Bergey Graves
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: Graves
Producent: Château Lassalle
Szczepy: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Posiadłość Château Lassalle znajduje się w samym sercu Graves . Rodzina Lalanne produkuje wina ukazujące ekspresję terroir i kierujące się filozofią szacunku dla środowiska. Château Lassalle składa się w 60% z Cabernet Sauvignon i 40% z Merlot. Starzenie odbywa się w dębowych beczkach (30% nowych) przez 12 miesięcy.
Wino posiada rubinowo czerwoną barwę, z aromatami czarnych owoców, czarnej porzeczki, jeżyny, zmieszane z nutami prażonymi oraz przyprawami. Na podniebieniu obfite, pełne, z eleganckimi pikantnymi taninami.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, sery,
Producent - Château Lassalle
W pobliżu miasta Bordeaux, w znanym regionie winiarskim Graves, znajduje się atrakcyjny biały dom wiejski o nazwie Château Lassalle. Ta winnica jest własnością rodziny Labbé-Lalanne od pokoleń; od 2005 roku prowadzi go Fabien Lalanne i jego żona Perrine. Lassalle należy do rzadkiej rasy: niezależnego, małego winiarza z Bordeaux.
16 hektarów winnic Château Lassalle znajduje się na łagodnych zboczach z glebą, która składa się częściowo z kamyków, a częściowo z gliny wapiennej. Te kamyki, pozostawione w odległej przeszłości przez rzekę Garonne, są typowe dla Grobów. Dotyczy to również odmian winorośli, które Fabien uprawia tutaj w sposób jak najbardziej przyjazny dla środowiska: białego sémillon, sauvignon blanc i muscadelle, a także blue merlot i cabernet sauvignon.
Château Lassalle może się utrzymać, dostarczając wysokiej jakości wina. W tym celu decydujące znaczenie ma nie tylko praca w winnicy, ale także praca w piwnicy. Dlatego Fabien zapewnia, że jego sprzęt jest technicznie aktualny. Jednocześnie nie zapomina o starych metodach produkcji wina, takich jak stosowanie zbiorników cementowych, w których jego czerwone wina mogą naturalnie dojrzewać. Dzięki jego starannemu podejściu wina wyróżniają się smakiem, świeżością i wyrafinowaniem – udowadniając, że dobre Bordeaux naprawdę nie zawsze jest drogie.