Chateau Le Temple Medoc Cru Bourgeois
Wino Chateau Le Temple Medoc Cru Bourgeois
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Le Temple Medoc Cru Bourgeois
Kraj: Francja
Region: Bordeaux/Medoc
Apelacja: Medoc AOC
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon,
Producent: Château Le Temple Bordeaux
Pojemność: 0,75BK17
Alkohol: 13,5%
Rubinowy kolor. Piękny bukiet o zapachu dojrzałych czerwonych wiśni i żurawiny z lekką nutą pudełka cygar. Na podniebieniu średnio zbudowane z delikatną taniną, rześką kwasowością, harmonijne i dobrze skoncentrowane ze świeżym, zachwycającym finiszem. Polecane dania: dziczyzna, duszona jagnięcina, starzone sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cru Bourgeois z Château Le Temple to uwodzicielskie, wytrawne Bordeaux. Wino to jest doskonałym przykładem wysokiej jakości regionu uprawy winorośli na francuskim półwyspie Médoc w południowo-zachodniej części kraju. W Château uprawiane są głównie czerwone odmiany winogron, takie jak Carbanet-Sauvignon, Merlot i Petit-Verdot. Czerwone wino ujawnia głęboką, mocną kolorystykę i występuje w bardzo pięknej, błyszczącej rubinowej czerwieni. W bukiecie dominują bardzo intensywne i mocne aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, tostów i przypraw. W ustach wytrawny mięsisty smak, który nabiera złożoności dzięki owocowej nucie. Kompozycja wydaje się okrągła i pełna, z dojrzałymi taninami i nutą drewna. Pyszne czerwone wino doskonale komponuje się z obfitymi potrawami, takimi jak wędliny, czerwone mięso, dziczyzna, drób, ale także ser. Idealna temperatura do picia to 16-18 ° C, dzięki czemu pierwszorzędne Bordeaux można podawać prosto z butelki bez większego wysiłku. Wytrawny Cru Bourgeois ma wysoki potencjał starzenia.
Château le Temple to francuska winiarnia w Valeyrac w regionie Médoc, która jest jednym z małych, ale dobrych producentów w regionie. Producenci regionu zebrali się, aby stworzyć klasyfikację Cru Bourgeois. Przyłączać się mogą tylko zamki, których winnice znajdują się w apelacji Médoc. Dziś stowarzyszenie to obejmuje około 250 winnic. Nazwa Château le Temple przypomina zakon templariuszy, do którego należała ta winnica około 600 lat temu. Jeśli przyjrzeć się bliżej, nadal można dostrzec ślady historycznego kompleksu. W 1933 roku ziemia ostatecznie przeszła w ręce rodziny Bergey. Obecny właściciel Denis Bergey uprawia wokół siebie następujące odmiany winorośli: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (35%), Petit Verdot (5%). Są one uprawiane na obszarze winnicy o powierzchni około 15 hektarów na terenie żwirowym. Wybór tych odmian winogron został dostosowany do charakteru gleby i klimatu na przestrzeni dziesięcioleci. Dzięki temu Denis Bergey, który prowadzi dom w trzecim pokoleniu, zyskuje przede wszystkim finezję i złożone cuvées. Winifikacja odbywa się na miejscu w stalowym zbiorniku i przy stosunkowo długiej maceracji poprzedzającej fermentację. Przed butelkowaniem wina Château le Temple dojrzewają w dębowych beczkach średnio przez 18 do 20 miesięcy, zanim zostaną ostatecznie butelkowane.