

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Echo de Lynch Bages to drugie wino Château Lynch-Bages i przez wielu uważane jest za jedno z najlepszych zakupów w Pauillac rok po roku pod względem ceny i jakości. Degustowaliśmy wino z rocznika 2016. W nosie najpierw wyraźne wrażenie beczki, kakao i naprawdę świeże owoce z jagodami, jeżynami i malinami… nieco dojrzałe w wyrazie, są też nuty słodko-pikantne, ale wrażenie beczki jest dość duży. Smak jest zrównoważony i elegancki. Taniny są dobre i zwarte, ale nie szaleją. Owoce są surowe i świeże, uzupełnione nutami korzennymi, odrobiną słodyczy, ściółką i słońcem. Nie było to wino, które tego wieczoru wyróżniało się szalenie. Uważa się, że początki Château Lynch-Bages sięgają XVI wieku, ale historia produkcji wina rozpoczęła się w XVIII wieku. Zamek otrzymał swoją obecną nazwę na cześć Thomasa Lyncha. Był synem Irlandczyka z Galway i najpierw pracował jako kupiec w Bordeaux, zanim w 1749 roku przejął Domaine Bages i zaczął produkować wysokiej jakości wina pod nazwą Cru de Lynch. Tomasz otrzymał zamek winny za pośrednictwem swoich rodziców, gdyż żona jego ojca, Elżbieta, była Francuzką i zamek odziedziczyła. Przekazał zamek swojemu synowi Jean-Baptiste, kiedy się ożenił w 1779 roku. Zamek Château Lynch-Bages znajduje się w apelacji Pauillac w Bordeaux i został sklasyfikowany według słynnej klasyfikacji Bordeaux z 1855 roku na wystawie Exposition Universelle de Paris jako zamek 5. Cru lub Cinquièmes Crus. Zamek i winnice o powierzchni 100 hektarów znajdują się rzut beretem od miasta Pauillac, a odwiedzając posiadłość, zostajesz nagrodzony pięknym widokiem na rzekę Gironde.
Wino ma bardzo głęboki fioletowo-czarny kolor Echo de Lynch Bages z 2018 r. uwodzicielsko wypływa z kieliszka z pachnącymi nutami kandyzowanych fiołków, herbaty z dzikiej róży i pachnącej gleby na rdzeniu z rozgniecionych jeżyn, ciepłych czarnych porzeczek i kirschu, a także z nutami czekoladowej mięty i rozkruszonych skał. Pełne, bogate, cudownie skoncentrowane i dobrze ustrukturyzowane, ma solidny kręgosłup jędrnych, ziarnistych tanin i śmiałą świeżość, finiszując długo