Chateau Lynch-Bages Echo de Lynch-Bages
Wino Chateau Lynch-Bages Echo de Lynch-Bages
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Echo de Lynch Bages
Chateau Lynch-Bages , Echo de Lynch-Bages
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Pauillac
Producent: Chateau Lynch-Bages
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Kolor: czerwony,
Rodzaj: wytrawny
Pojemność: 0,75l
Ładna czerwień w szkle, w nosie czerwona i czarna wiśnia, ciemne jagody ze słodkim, pikantnym dębem, typowe perfumy LB i przyprawy. Na podniebieniu pełne i bogate w czerwone i ciemne owoce, jagody, przyprawy, lekka lukrecja, wanilia. Prezentuje gładkie taniny i świeże, przyjemne wykończenie. Sugestie kulinarne: jagnięcina, dzikie kaczki, perliczki, sery i wędliny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Drugie wino Ch. Lynch-Bages ma atrakcyjny, ciemny rubinowy kolor. Uwalnia świeże, owocowe aromaty czerwonych jagód i jaką radość smakuje! Na podniebieniu wyczuwalne są korzenne i dębowe nuty, podczas gdy taniny są miękkie i okrągłe, ale na podniebieniu jest taka energia. Bardzo dobrze wyważony, długo się kończy. Podobnie jak jego starszy brat, Echo de Lynch-Bages odznacza się charakterystycznym smakiem, aromatem i długością win Pauillac. Jako echo pierwszego wina, winorośl otrzymuje tę samą troskę i uwagę w piwnicach. Jest to wynik selekcji najmłodszych winorośli Lynch-Bages i konkretnych poletek, które stanowią od 25 do 40% zbiorów, w zależności od rocznika. Echo de Lynch-Bages jest okrągły, miękki i uwodzicielski w młodości, z wyjątkowym potencjałem dojrzewania butelkowego.
Historia Lynch-Bages, położonej na ziemiach „Batges” przy wejściu do Pauillac, jest symbolem regionu Médoc. Chociaż istnieją wzmianki o terytorium Bages już w XVI wieku, historia produkcji wina na tym obszarze tak naprawdę rozpoczęła się w XVIII wieku. Od 1749 do 1824 roku winnica była własnością Thomasa Lyncha, syna Irlandczyka z Galway, który pracował jako kupiec w Bordeaux. Thomas Lynch mądrze zarządzał ziemią i produkował wysokiej jakości wina pod nazwą „Cru de Lynch”. W ramach prestiżowej klasyfikacji z 1855 r. Na wystawę Universelle de Paris jego wino wkrótce zostanie sklasyfikowane jako jeden z piątych wzrostów.
Później Jean „Lou Janou” Cazes, „Montagnol” (termin używany do opisania rolników z surowych górnych dolin Ariège), przybył do Médoc, aby zarobić na życie. W latach trzydziestych XX wieku generał Félix de Vial, potomek rodziny Cayrou, wydzierżawił winnicę Jean-Charlesowi Cazesowi, synowi Lou Janou i rolnikowi w Château Ormes de Pez w Saint-Estèphe. Cazes kupił obie posiadłości po drugiej wojnie światowej. Od tego czasu Lynch-Bages jest zarządzany przez rodzinę Cazes.
Stara kadzi Lynch-Bages stanowi rzadki przykład tradycyjnego sprzętu winiarskiego w rejonie Médoc. Jej listwowa podłoga, która wprowadziła zalety grawitacyjnego projektowania, stosowanego obecnie w nowoczesnych kadziach, została wynaleziona przez Skawińskiego w 1850 roku. W tamtych czasach winogrona transportowano wozem ciągniętym przez konie, a następnie dźwigano dźwigiem i opróżniano do drewnianego zbiornika na kółkach. i utworów. Następnie jeden lub dwóch winiarzy w zbiorniku miażdżyło winogrona, sprawiając, że sok wypływa przez otwory do kadzi po obu stronach. Do usunięcia resztek skórki winogron z kadzi fermentacyjnej potrzebny był system linowo-bloczkowy i nie mniej niż sześciu pracowników.