Chateau Marzy Pomerol AOC
Wino Chateau Marzy Pomerol AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Marzy Pomerol AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: A.O.C. Pomerol
Producent: Chateau Marzy
Szczepy: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Dojrzewanie: 18 miesięcy beczka
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Chateau Marzy Pomerol AOC to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 80% Merlot oraz 20% Cabernet Franc uprawianych w regionie Pomerol. Do produkcji wina użyto wyłącznie ręcznie zbieranych gron, wykonanych tradycyjną metodą produkcji wina Chateau Marzy w kadziach ze stali nierdzewnej termoregulowanej podczas fermentacji alkoholowej. Starzenie odbywa się w beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy.
Nos uwydatnia złożony bukiet kawy, czarnych czereśni i jeżyn, kadzidła, suszonych grzybów i lukrecji. Na podniebieniu jedwabista tekstura, wino jest świeże, gładkie, o średniej budowie ciała z przyjemnymi nutami ciemnych owoców oraz śliwek. Podawać lekko schłodzone 16-18°C. Sugestie kulinarne: twarde sery typu parmezan czy sparzony gruyère, foie gras, szynki dojrzewające, gulasze, dziczyzna, desery czekoladowe.
Region: Bordeaux
Bordeaux jest zarówno największym producentem win AC (50 000 hektarów podstawowych AC Bordeaux sadzi się), jak i źródłem tych najbardziej poszukiwanych. Posiada najwyższej jakości odmiany, umiarkowany klimat i długą tradycję produkcji różnorodnych stylów w całym spektrum cenowym, a także złożoną strukturę handlową, która nadal wprawia w zakłopotanie i przyciąga miłośników wina na całym świecie. Główny wpływ na klimat ma Ocean Atlantycki oraz rzeki Dordogne i Garonne (które łączą się z ujściem Żyrondy), które łagodzą temperatury, ochładzając je latem i ogrzewając zimą. Roczne opady są stosunkowo wysokie, szczególnie w Médoc, wynoszą około 1000 mm rocznie, dlatego najbardziej cenione są tutaj gleby żwirowe, które zachęcają do swobodnego odwadniania.
Czerwone Bordeaux, wytwarzane jest z gron Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec i Carménère. Dziś Malbec i Carmenere są rzadko używane. Cabernet Sauvignon (druga najczęściej uprawiana odmiana winorośli w Bordeaux) dominuje w mieszance czerwonych win produkowanych w Médoc i pozostałej części lewego brzegu. W Saint-Émilion dominuje Pomerol i inne prawobrzeżne nazwy Merlot. Białe bordo jest głównie i wyłącznie w przypadku słodkich Sauternes, zrobione z Sémillon, a następnie z niewielkiej ilości Sauvignon Blanc i Muscadelle. Wina białe wytrawne produkowane są głównie z Sauvignon.
2022-08-16
Wina Pomerol
Cały urok i delikatność wspaniałego Pomerolu. Tosty i kandyzowane nuty wiśni. Do podania z klasykami takimi jak ser i żeberka.