Chateau Moulin De Bel Air Medoc
Wino Chateau Moulin De Bel Air Medoc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Moulin De Bel Air Medoc
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: A.O.C. Medoc Cru Bourgeois
Producent: Chateau Moulin De Bel Air
Szczepy: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon
Dojrzewanie: 12 miesięcy beczka
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Elastyczne, czarujące i niezwykle przystępne nawet w tak młodym wieku, prawdopodobnie będzie to jedno z najbardziej przystępnych cenowo win tego rocznika. Jest tu prawdziwa wartość, zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, jak wiedza rodziny Cazes (Ch. Lynch-Bages), która jest właścicielem i zarządcą posiadłości, jest kluczowym elementem jej powstania.
Château Villa Bel-Air znajduje się w południowej części Graves, w parafii Saint-Morillon, niedaleko La Brède. Budynki Villa Bel-Air zostały wpisane na listę zabytków Francji i stanowią doskonałą ilustrację okresu Rewolucji Francuskiej.
W 1988 roku rodzina Cazes, będąca już właścicielami Châteaux Lynch-Bages i Les Ormes de Pez , kupiła Villa Bel-Air. Jean-Michel Cazes podjął się ważnego programu renowacji i zwerbował Daniela Llose (dyrektora generalnego ds. Stare działki, które zostały wyrwane, zostały ponownie obsadzone, a nieruchomość wyposażona w nowy system odwadniający.
Produkcja w Villa Bel-Air odbywa się z wielką starannością, a wina są tradycyjnie fermentowane w stali nierdzewnej. Po zmieszaniu wina dojrzewają w dębie przez 12 do 15 miesięcy, a każda beczka jest opróżniana co trzy miesiące. Produkowane wina są giętkie, eleganckie, dobrze zrównoważone i mają soczyste taniny.
Nota degustacyjna:
Chateau Moulin De Bel Air Medoc to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 80% Merlot oraz 20% Cabernet Sauvignon uprawianych w regionie Medoc. Wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, przechodziło fermentację malolaktyczną. Wino prezentuje czerwono rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Uwodzicielski nos roztacza aromaty wiśni, ciemnych jagód, orzechów laskowych oraz owoców cytrusowych. Pozostawia bogate zakończenie. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń jagnięca, pieczony kurczak, dania z makaronami, szynki dojrzewające, aperitif.
Notatki Sommelier:
Médoc cieszy się wyjątkową lokalizacją geograficzną i wyjątkowym podziemiem. piaszczyste grzbiety rodzą wspaniałe wina. Mieszanka Merlota (najważniejszego grona AOC) z Cabernet Sauvignon nadaje winu równowagę i urok. Wina z Médoc są dobrze zbudowane, otwarte, na ramce ze smacznymi taninami. Chateau Moulin De Bel Air Medoc jest w rodzinie od niesamowitych 6 pokoleń i cieszy się wyjątkową lokalizacją geograficzną i unikalnymi technikami piwnicznymi. Mieszanka Merlot (80% - główna odmiana winorośli w czerwonych winach AOC Médoc) i Cabernet Sauvignon (20%) nadaje winu uroku i równowagi. Jednocześnie wina z Château Moulin de Bel Air są dobrze zbudowane, pełne, giętkie i wyposażone w bardzo okrągłe taniny. Zrównoważone połączenie dżemu z czerwonych owoców i aromatów prażonych czekolady rozpieszcza podniebienie i pozostawia niezatarte wrażenie.
Nagrody i wyróżnienia:
Gold Medal - Concours de Bordeaux Vins d'Aquitaine
2022-08-16
Dobre wino Medoc
Château Moulin de Bel-Air Médoc jest jak typowo medockim winem Roberta Girauda. Jej piękny kolor to rubinowy, przechodzący w granat. Bukiet Château Moulin de Bel-Air jest delikatny i skoncentrowany z kwiatowymi i owocowymi aromatami. Gładkie i lekkie, choć znakomicie zbalansowane, wino to jest dość długie i miękkie.