Chateau Pey La Tour Reserve AOC Bordeaux Superieur Dourthe
Wino Chateau Pey La Tour Reserve AOC Bordeaux Superieur Dourthe
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Pey La Tour Reserve AOC Bordeaux Superieur Dourthe
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja : AOC Bordeaux Supérieur
Producent: Dourthe
Szczepy : Merlot (82%), Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc , Petit Verdot
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Intensywne, świeże aromaty czerwonych i czarnych porzeczek, jagód i jeżyn, pokreślone delikatną nutą dębową. W ustach mięsiste z dobrą strukturą. Eleganckie i długie. Sugestie kulinarne: ciemne mięsa, pasztety, dziczyzna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Elegancki AOC Bordeaux Superieur, Chateau Pey La Tour prezentuje savoir faire klasy Grand Cru. Wyprodukowany przez Vignobles Dourthe, z siedzibą w Haut-Medoc, Chateau Pey La Tour składa się z 88% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon i 2% Petit Verdot. Wino to oferuje piękne aromaty malin, keksów, czarnego pieprzu, fiołka, kakao, amelu i dębu. Ta mieszanka Bordeaux jest pełna, z dobrze ustrukturyzowanymi taninami jak na swój wiek, jest teraz łatwa do picia lub może być leżakowana przez dobre pięć lat. Na podniebieniu czerwona śliwka, wiśnia, liść tytoniu, pieprz, skóra, migdał, gorzka czekolada i dąb. Świetne wino na każdą okazję. Cieszyć się!
Całkowicie przytłoczony jakością tej winnicy, której historia sięga średniowiecza, Dourthe nabył posiadłość w 1990 roku. Przez ponad 25 lat w całej winnicy stosowano nowe podejście do uprawy winorośli, szanujące terroir i winorośle w poszukiwaniu jakość owoców. W wyniku rygorystycznego zarządzania winnicami zbiory są znacznie rozłożone w czasie, dzięki czemu wszystkie winogrona są zbierane w optymalnym stanie. Réserve du Château, który wyraża specyficzny charakter najlepszych terroirów, leżakuje przez 12-14 miesięcy w hali beczek obok winnicy. Wyniki tych wysiłków zostały dziś nagrodzone nie tylko lojalnością naszych klientów, ale także znakomitymi recenzjami prasowymi, stawiającymi Château Pey La Tour znacznie powyżej jego apelacji.
Winifikacja i starzenie. Maceracja prefermentacyjna na zimno stosowana w niektórych partiach. Tradycyjna winifikacja w pojedynczych partiach w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Deuvage ręcznie ze zbiorników wypełnionych wytłokami. Prasa pneumatyczna. 12-14 miesięcy w dębowych beczkach, w pojedynczych partiach. Częściowo starzone na osadzie.
Na gliniastych glebach Château Pey La Tour pierwsze ciepłe i deszczowe miesiące okazały się czasami skomplikowane dla pracy w winnicy, powodując nieustanną presję chorobową aż do nadejścia lata. Czujność była naszym hasłem, dostosowując praktyki uprawy winorośli do potrzeb każdej paczki, aby zmniejszyć ryzyko związane z tymi trudnymi warunkami pogodowymi. Na szczęście kwitnienie było szybkie i regularne, w pełni korzystając z krótkiego suchego i słonecznego przerywnika między 7 a 17 czerwca i dobrze się rozwijało. W dużej mierze uzupełnione zapasy wody dały winoroślom energię niezbędną do wytrzymania wyjątkowo suchego lata, a także znacznie zmniejszyły presję chorób na winorośle. To powiedziawszy, po wiosennych nadmiernych opadach letni deficyt dawał wiele powodów do niepokoju. Podczas gdy Veraison miała świetny początek przy dobrej pogodzie, ujawniając wielki potencjał jakościowy, jagody miały problemy z nabraniem objętości z pewnym stresem u młodszych winorośli. We wrześniu 45 mm cudownego deszczu ponownie zapoczątkowało proces dojrzewania. Od tego momentu winorośl przeciwdziałała wszelkim stresom wodnym: skórki, do tej pory jeszcze nieco twarde, zaczęły gwałtownie mięknąć, koncentrując związki fenolowe. Zbiory Merlot, dominującej odmiany, przedłużono w spokojnym tempie do 16 października. Kolory są intensywne, a taniny jedwabiste. Cabernet Sauvignon i Petit Verdot, zebrane pod koniec 19 października, są skoncentrowane i dobrze ustrukturyzowane, w pełni korzystając z cudownego indyjskiego lata.
Château Pey La Tour AOC Bordeaux Superieur „Dla koneserów i amatorów Bordeaux często przywodzi na myśl świat win Grand Cru Classé, prawdziwą elitę Bordeaux, a nawet świat, niezrównane ikony w kręgach dobrego wina. Jednak Bordeaux kojarzy się również z apelacjami o mniej prestiżowej reputacji, gdzie na doskonałych glebach wciąż można produkować wspaniałe wina. I właśnie dlatego w 1990 roku nabyliśmy Château Pey La Tour, w pełni zaangażowani w odkrywanie pełnego potencjału tego oszałamiającego terroir i tworzenie wspaniałego, pełnego charakteru, złożonego i eleganckiego wina”. Patryka Jestina. Dla Château Pey La Tour zrównoważony rozwój leży u podstaw jej podejścia, dlatego przyjęto przyjazne dla środowiska praktyki, które szanują Naturę, glebę i ludzkość. Od rocznika 2018 Château Pey La Tour korzysta z certyfikatów środowiskowych Terra Vitis i High Environmental Value (HVE).