Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion AOC
Wino Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Bordeaux
Producent: Vergniol
Szczepy: Merlot, Cabernet Franc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c3
Na etykiecie widnieje napis Mis en Bouteille au Château, co oznacza, że wino butelkowane było w samym zamku. Ta winnica gwarantuje jakość tego pysznego wina od początku do końca.
Nota degustacyjna:
Château Pont de Pierre Lussac-Saint-Émilion z winnicy Vergniol to czerwone wytrawne wino z Lussac-Saint-Émilion. z Bordeaux. Wino to jest mieszanką 3 odmian winogron, którymi są Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. Win charakteryzuje się pięknym purpurowym odcieniem z fioletowymi refleksami. W nosie wino jest mocne i wyraziste z nutami dojrzałych czerwonych owoców i lekką nutą przypraw. Na podniebieniu pikantne, pełne, ze zrównoważoną taniną. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, pieczeń, dojrzałe sery, wędliny dojrzewające.
Notatki Sommelier:
Jesteśmy w sercu AOC Lussac Saint-Émilion. W regionie Bordeaux, na prawym brzegu Dordonii. Tutaj gleby są gliniaste i wapienne i uprawia się głównie Merlot. W tym przypadku mieszanka przewidziana przez winiarza „Château” to około 75% Merlot, do którego dodaje się część Cabernet Franc. Tradycyjnie winifikowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, to eleganckie Bordeaux ma piękny granatowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Mocne i wyraziste w nosie, z wyraźnymi nutami dojrzałych ciemnych owoców i subtelną nutą roślinną. W ustach jest okrągłe i satysfakcjonujące. Powracają nuty dojrzałych owoców, którym w tym przypadku towarzyszą intrygujące doznania korzenne. Wypróbuj go z obfitymi daniami mięsnymi.
Region:
Bordeaux, położone wzdłuż wybrzeża Atlantyku w południowo-zachodniej Francji, jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich na świecie. Gama produkowanych tu win jest niezwykła – od codziennych win stołowych po niektóre z najdroższych i najbardziej prestiżowych win, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. „Styl Bordeaux” stał się skrótowym sposobem opisania procesu elitarnej produkcji wina, w tym ręcznego zbierania winogron w najbardziej prestiżowych zamkach i skupienia się na wytwarzaniu win odzwierciedlających naturalne terroir.
Ogólnie rzecz biorąc, w Bordeaux jest ponad 10 000 producentów wina lub zamków położonych wzdłuż 80-milowego odcinka lądu, który biegnie w głąb lądu od Atlantyku. Ta lokalizacja zapewnia Bordeaux niezrównane środowisko uprawy winorośli. Dwie rzeki – Garonna i Dordogne – oraz ujście Żyrondy to cechy geograficzne, które składają się na wyjątkowe terroir Bordeaux.
Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion AOC - Opinie klientów
Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion 2021
Nos ujawnia się jako mocny i wyrazisty, z wyraźnymi nutami dojrzałych ciemnych owoców i subtelnym przypomnieniem roślinności. Na podniebieniu jest okrągłe i satysfakcjonujące. Powracają nuty dojrzałych owoców, którym w tym przypadku towarzyszą intrygujące doznania korzenne. Spróbuj z pikantnymi daniami mięsnymi. Znakomite do grillowanej jagnięciny, ale także do klasycznego pikantnego koguta czy serów średnio dojrzewających.
Wino do pasztetu z królika
Wino do pieczonego pasztetu. nawet jak niejesteś doskonałym kucharzem, zacznij od degustacji wina. W nosie ma aromaty małych czerwonych owoców: spacer w zaroślach. Na podniebieniu jest energetyczne, łatwe do picia i z dużą świeżością. Pijąc go poczujesz się tak, jakbyś miał w ustach chrupiące owoce! Pasztet jak się nie uda to udaj się do ulubionego sklepu z wędlinami i poproś pasztet z królika. Tak zaszalej... Łatwo się przekonać jak zaczniesz wołać jest mało, mało mało...
Wino Saint-Emilion tak dobrze samuje
W ustach to wino jest czerwone. wino mocne z ładną równowagą między kwasowością a taninami. Na nosie Château Pont de Pierre odsłania Lussac-Saint-Émilion z Vergniol Winery z regionu Bordeaux. często rodzaje aromatów wiśni , dębu lub wanilii , a czasem także aromaty malin , czarnych owoców lub czarnej porzeczki. Wino dobrze sprawdzi się z potrawami typu; Naleśniki gryczane nadziewane jajkiem, serem i szynką, Kotlety jagnięce marynowane w przyprawach, Meksykańskie tacos z wołowiną, Łopatka jagnięca gotowana na parze z kminkiem i kolendrą...
2023-12-10
Saint-Emilion Chateau Pont De Pierre Lussac
Château Pont de Pierre Lussac Saint-Emilion ma głęboki granatowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. W nosie znajdziesz nuty korzenne z aromatami malin i cynamonu. Jest ładne i pełne, ma zrównoważony smak z nutami jeżyn i wiśni. Charakteryzuje się doskonałym stosunkiem ceny do jakości i jest uczciwie polecany dla miłośników klasycznego kieliszka czerwonego wina!