Chateau Villa Bel Air Graves Blanc
Wino Chateau Villa Bel Air Graves Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Villa Bell Air Graves Blanc
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Graves
Producent: Chateau Villa Bell-Air
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Poj. 0,75lPAR1
Alk. 13%
Białe wytrawne wino z Graves o jasno słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Delikatne aromaty owoców tropikalnych, grejpfruta i liczi, uzupełnione przez subtelne nuty wanilii i masła. Na podniebieniu doskonała równowaga pomiędzy ciałem, owocowością i kwasowością. Długie i eleganckie zakończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Średnio treściwe z odrobiną kremowej konsystencji, nutami zielonej gujawy, marakui z nutą cytryny/limonki i sugestią kwiatu pomarańczy, wypełnione aromatami egzotycznych owoców i dobrym, długim finiszem.
Chateau Villa Bel-Air to XVIII-wieczna posiadłość położona w Saint Morillon, w samym sercu apelacji Graves, która została kupiona w 1988 roku przez Jean-Michela Cazesa i jego rodzinę. W procesie produkcji wina czerwonego i białego stosowane są zaawansowane techniki, które doskonale ilustrują finezję i złożoność wina Graves.
Żwir oznacza „groby”, ważny podregion regionu winiarskiego Bordeaux. Następnie większość gruntów sprzedanych bez nazwy zamku nazywała się po prostu „Graves”. Położone na lewym brzegu rzeki Garonny, na południowy wschód od miasta Bordeaux i rozciągające się na długości ponad 50 kilometrów, Graves jest zakorzenione w tradycji winiarstwa. Region rozkwitł do dziś, produkując duże ilości czerwonego i białego wina do dystrybucji i przyjemności picia.
2024-01-14
Chateau Villa Bell-Air Graves Blanc
W nosie dominuje kwiat czarnego bzu i liść czarnej porzeczki. Na podniebieniu różowy grejpfrut, nektarynka, kwiat czarnego bzu i kardamon, zakończony orzeźwiającą, długą nutą mineralną. Jeśli szukasz chińskiego jedzenia, dopasuj dowolne bogate danie z wieprzowiny lub kurczaka, takie jak kurczak w soli i pieprzu lub przepis na duszoną wieprzowinę stylem z Szanghaju, to moja sugestia, ponieważ jej mineralność przebije bogactwo potraw.