Chateau Villa Bel Air Graves Rouge
Wino Chateau Villa Bel Air Graves Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Villa Bel-Air Graves Rouge
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Graves
Producent: Chateau Villa Bel-Air
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 14,5%
Czerwone wytrawne wino z Graves o głębokiej ciemno czerwonej barwie. Nos ujawnia aromaty czarnych owoców, kwiatów z akcentami kakao i wanilii. W ustach pikantne z wyraźnie wyczuwalną taniną. Wino znakomicie zbalansowane z wyjątkowym zakończeniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor i taniny wina są delikatnie wydobywane poprzez zastosowanie tradycyjnych metod winifikacji i długiej maceracji. Powstałe wino łączy w sobie moc i wyrafinowanie. Wykazuje głęboką purpurowo-karmazynową szatę, nos fiołków i dojrzałych czerwonych owoców z nutami dębu waniliowego.
Winogrona są sortowane dwukrotnie podczas zbiorów, najpierw po przybyciu do kadzi, a następnie w piwnicach przed kadziowaniem, aby wyeliminować wszelkie pozostałe cząstki roślin. Château Villa Bel-Air Red jest wytwarzane przy użyciu tradycyjnych metod winifikacji i długich okresów maceracji (20 dni), aby delikatnie wydobyć cały kolor i taniny. Jest butelkowane wiosną drugiego roku po zbiorach.
Elastyczne, czarujące i niezwykle przystępne nawet w tak młodym wieku, prawdopodobnie będzie to jedno z najbardziej przystępnych cenowo win tego rocznika. Jest tu prawdziwa wartość, zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, jak wiedza rodziny Cazes (Ch. Lynch-Bages), która jest właścicielem i zarządcą posiadłości, jest kluczowym elementem jej powstania. Wino zbudowane z szczepów: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc.
Château Villa Bel-Air znajduje się w południowej części Graves, w parafii Saint-Morillon, niedaleko La Brède. Budynki Villa Bel-Air zostały wpisane na listę zabytków Francji i stanowią doskonałą ilustrację okresu Rewolucji Francuskiej.
W 1988 roku rodzina Cazes, będąca już właścicielami Châteaux Lynch-Bages i Les Ormes de Pez , kupiła Villa Bel-Air. Jean-Michel Cazes podjął się ważnego programu renowacji i zwerbował Daniela Llose (dyrektora generalnego ds. Stare działki, które zostały wyrwane, zostały ponownie obsadzone, a nieruchomość wyposażona w nowy system odwadniający.
Produkcja w Villa Bel-Air odbywa się z wielką starannością, a wina są tradycyjnie fermentowane w stali nierdzewnej. Po zmieszaniu wina dojrzewają w dębie przez 12 do 15 miesięcy, a każda beczka jest opróżniana co trzy miesiące. Produkowane wina są giętkie, eleganckie, dobrze zrównoważone i mają soczyste taniny.
2024-08-27
Chateau Villa Bel-Air Graves Rouge
Wino niegazowane o rubinowo-czerwonym kolorze i niskiej warstwie, szybko pękające w potrząśniętym kieliszku. Odbicie malinowe według rocznika. Czyste wino. Korek z dobrą wypoziomowaniem i opakowaniem.
Nos.- Niedawno otwarte początki trzeciorzędne (dym, przyprawy, wędzone, skórzane, skóry zwierzęce i terroir). Następnie pojawiają się nuty owoców (truskawki), a następnie zarośla, goździki i kadzidło. Na koniec delikatne mleczne nuty masła. Wino doskonałe w ruchu i bukiecie.
Po 1 godzinie wino zapamiętuje znacznie więcej owoców niż trzeciorzędowe (dym, węgiel i nuty palone). W wstrząśniętym kieliszku pojawiają się nuty skóry zwierzęcej, wędzonej, solonej i skórzanej.
Smak.-Bardzo dobry atak, przed nami... winogrona Merlot, o normalnej objętości, dobrej kwasowości i taninowości 5. Zbalansowane i z bardzo dobrym odczuciem w ustach. Mijają minuty, a wino prezentuje szeroki, lekko okrągły i kremowy atak o dużej objętości. Dobra kwasowość, która zapowiada długie życie. Balans w ustach to aromaty czerwonych owoców (maliny) i trochę jagód. Następnie pojawiają się wspomnienia wędzonych i jasnych ziaren kakaowca, dzikich czarnych owoców i bardzo przyjemny finisz palonej kawy, z nutą soli i lekką kwasowością, dobrze kompensowaną.
24 godziny.- Trzeciorzędowe aromaty skóry, skóry zwierzęcej i terroir, następnie aromaty kwiatów (bzu), miodu, porzeczek i truskawek, zakończone łagodnymi nutami kwasu mlekowego. W ustach podobne i wzmacniające wspaniałą kwasowość, owocowy atak, bez dużej wagi i gęstości ciała, z aromatami czerwonych owoców (jagód) z CS, bardziej niż CF. Na koniec…..Merlot, ciało i przyprawy. Parowanie.- Mięso grillowane z kremem z trufli ziemniaczanych, klopsikiem z prosiaka lub ogonem ogonowym.