Cotes Du Rhone Reserve Perrin A.C.
Wino Cotes Du Rhone Reserve Perrin A.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Famille Perrin Cotes du Rhône Reserve
Kraj: Francja
Côtes Du Rhône ( Rodan)
Winiarnia: Famille Perrin
Szczepy: Grenache, Syrah, Mourvedre
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Perrin Cotes du Rhône Reserve ujawnia kolor fioletowy, chociaż są zauważalne czerwonawe pociągnięcia pędzla. Wyczuwalny aromat dojrzałych czerwonych owoców, któremu towarzyszy odrobina pieprzu i prażonego dębu. Fundusz jest bardzo ostry. Smak jest mocny, ale nie przytłaczający. Elegancko obsługiwany, ma uwodzicielską teksturę i wykończenie, które utrzymuje się wraz z upływem czasu. Starzenie w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Winogrona są zbierane, gdy dojrzeją optymalnie następnie najlepsze są selekcjonowane, pozbawione łodyg i macerowane przez kilka dni. Następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachodzi proces fermentacji w kontrolowanych temperaturach przez kilka tygodni. wynik do beczek z francuskiego dębu, w którym pozostaje dojrzewający, przenosi się. Ostatecznie otrzymany płyn po sklarowaniu jest butelkowany.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W kieliszku wino ma głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty czerwonej wiśni i jeżyny, wzmocnione tostowym dębem i pikantnymi nutami. W smaku wino prezentuje elegancję z dobrze zintegrowanymi taninami i bogatymi smakami dojrzałych czarnych owoców i typową przyprawą pieprzu syrah.
Rodzina Perrin zarządza wszystkimi winnicami swojej mieszanki Côtes-du-Rhône. Grenache i Syrah pochodzą niemal wyłącznie z winnic Grand Prébois i z chłodniejszego klimatu Vinsobres - najbardziej wysuniętego na północ cru. Winnice są tarasowe, a gleby bogate w kwarc i wapień marglowy, co skutkuje winami o doskonałej równowadze świeżości i dojrzałych owoców. Mourvèdre pochodzi z Côtes-du-Rhône Villages Saint-Maurice, gdzie gleby są głównie wapienne i gliniaste z kamienistą wierzchnią warstwą gleby. Wina Famille Perrin oferują klasyczne przykłady południowego Rodanu, fachowo wykonane przez konsekwentną produkcję wina przez rodzinę Perrin. Połączenie żywych owoców i silnego poczucia miejsca podkreśla wartość, jaką oferują te wina.
W przypadku Luberon Rosé i Luberon Blanc rodzina Perrin ściśle współpracuje ze swoimi plantatorami, aby osiągnąć optymalną świeżość. Owoce pochodzą z Parc Régional de Luberon, położonego w południowo-wschodniej części doliny Rodanu. Połączenie chłodniejszego klimatu, wysokości 300 metrów i wapiennej gleby marglowej nadaje winom żywą kwasowość. Luberon Rosé łączy w sobie Cinsault, Grenache i Syrah, oferując subtelny kwiatowy i czerwono-owocowy charakter. Luberon Blanc to mieszanka Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc i Roussanne, która ma żywe cytrusowe nuty uzupełnione mineralnym wykończeniem. Ventoux Rouge pochodzi ze zboczy góry Ventoux, gdzie wysokie wzniesienia ponownie zapewniają kluczową świeżość tej mieszance Carignan, Cinsault, Grenache i Syrah. Gotowe wino pachnie soczystymi czerwonymi owocami, zrównoważonymi miękkimi, dojrzałymi taninami.
Winnice Perrin obu win Côtes-du-Rhône. Côtes-du-Rhône Blanc pochodzi z gliniasto-wapiennych gleb Cairanne i Jonquières, które nadają winu mineralną świeżość. Mieszanka składa się z Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne i Viognier, winifikowanych w stali nierdzewnej. Czerwona mieszanka Grenache i Syrah z chłodniejszego klimatu Vinsobres, uzupełniona o Mourvèdre z Côtes-du-Rhône Villages Saint-Maurice. Charakteryzujące się nutami owoców czerwonej porzeczki i czarnego pieprzu wino jest leżakowane w beczkach ze stali nierdzewnej i dębu przez 12 miesięcy, aby nadać mu dodatkowej wagi.
Tylko 20% regionu Côtes-du-Rhône może dodać słowo „Villages”, które oznacza najlepsze winnice w regionie. Côtes-du-Rhône Villages wykorzystuje te same techniki uprawy winorośli i winifikacji, które są stosowane w Château de Beaucastel. Wyprodukowane z grenache i syrah, posadzone na kamienistych tarasach na glinie i wapieniu, jest to zrównoważone wino, które jest uosobieniem tego, co najlepsze w tym regionie. Dojrzewanie jest równo podzielone między stal nierdzewną, dębowe foudres i dębowe beczki przez 12 miesięcy. To wino zapewnia doskonałą wartość i charakteryzuje się nutami czystej czerwonej porzeczki i prowansalskich ziół zrównoważonych dojrzałymi i gładkimi taninami.