Domaine Chandon de Briailles Pernand Vergelesses Île des Vergelesses Rouge
Wino Domaine Chandon de Briailles Pernand Vergelesses Île des Vergelesses Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine Chandon de Briailles Pernand Vergelesses Île des Vergelesses Rouge
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Pernand Vergelesses 1er Cru AOC
Producent: Domaine Chandon de Briailles
Szczepy: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne
Wino organiczne
Pinot noir pochodzi z 9,41-hektarowego obszaru Premier Cru Ile de Vergelesses w Pernand-Vergelesses. Witryna jest otoczona przez Les Vergelesses Savigny'ego oraz Les Vergelesses Pernanda. Jakość terroir jest wyższa niż wszystkich innych miejsc Premier Cru w wiosce i faktycznie jest na poziomie Grand Cru. Terroir Pernand-Vergelesses, podobnie jak w Corton Hill, charakteryzuje się krzemowo-wapiennym czerwonym marglem o wysokiej zawartości żelaza. Domaine ma 13,31 hektarów średnio 40-letnich winorośli, niektóre z nich nawet 80-letnie winorośle, skierowane na wschód.
Pinot noir z głównej witryny Ile de Vergelesses balansuje między ciepłymi nutami owocowymi a elementami ziemistymi. Wydaje się, że można poczuć zapach runa leśnego, ziemi i może odrobiny trufli. Jeśli wyjdziesz z lasu na otwartą przestrzeń, znajdziesz truskawki, jeżyny i kilka porzeczek. Nieco dalej rośnie bez dojrzałych owoców. Ponadto wiśnie są dojrzałe i ujawniają się w postaci tartej wiśni z ciemną bazą i czekoladą.
Na podniebieniu owoce są intensywne i ciepłe, taniny pochlebiają i pokrywają język. Wszystko to przeplatane jest delikatną, coraz bardziej wyraźną kwasowością, która niejako wkrada się tylnymi drzwiami, a potem staje się obecna. Wraz z powietrzem i czasem wszystko to składa się na spójne, intensywne doznania. Wino jest jeszcze młode, ale już bardzo otwarte, zachęcające i wraz z powietrzem staje się głębsze i bardziej złożone.
Sugestie kulinarne: Comber z dzikiego zająca z sałatką z boczku, pomarańczy i jesiennych liści, Ragout z kaczej wątróbki, pancetty i rozmarynu, Grzyby leśne z żółtkiem, parmezanem i chlebem na zakwasie.
Winnica Chandon de Briailles w Savigny les Beaune jest prowadzona przez dwoje rodzeństwa, Claude i François de Nicolay. François zajmuje się winnicami i dystrybucją, podczas gdy Claude jest królową w piwnicy. Osiedle posiada najlepsze działki w lokalizacjach Premier i Grand Cru, takich jak Aloxe-Corton i Corton-Charlemagne. Uważają, że wspaniałe wina terroir mogą pochodzić tylko z upraw biodynamicznych, które praktykują od 2005 roku. Chociaż poszczególne winnice nie są od siebie oddalone, różnią się znacznie glebą i klimatem. Wypracowanie tych różnych postaci i przedstawienie ich w doskonałej formie jest głównym celem obu. Udało im się to wydobyć w imponujący sposób. Wszystkie wina mają głębię i złożoność, a przede wszystkim wielką indywidualność.