Domaine de la Rossignole Sancerre AOC
Wino Domaine de la Rossignole Sancerre AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine de la Rossignole Sancerre AOC
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja: AOC Sancerre
Producent: Cherrier Freres & Fils
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Domaine de la Rossignole Sancerre to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc uprawianej w regionie Doliny Loary. Region słynie z upraw Sauvignon Blanc, które rosną w glebie bardzo bogatej w krzemień co daje winu sporo mineralności. Wino prezentuje piękny żółto słomkowy odcień z przyjemnym aromatem ujawniającym nuty cytrusów, ananasa, kwiatów akacji z nutą morskiej bryzy. Na podniebieniu świeże, mineralne z nutami czerwonych owoców, malin, poziomek, ananasa z nutą słodkich przypraw.
Sugestie kulinarne: grillowane ryby, wędzony łosoś, owoce morza, białe mięsa, kozi ser, sałatki.
Notatki Sommelier:
Odmiany winogron: 100% Sauvignon Blanc. Złożona, stara winorośl Sauvignon Blanc z malowniczej Doliny Loary we Francji. Z kwiatowym nosem wskazującym na przyprawy, podniebienie oferuje cytrusy, cytrynę i minerały. Wykończenie jest ostre i czyste. Praktyki rolnictwa ekologicznego i fermentacja rodzimych drożdży w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Producent:
Z siedzibą w Verigny, gospodarstwo Cherriers obejmuje 14 hektarów winorośli rozmieszczonych w pięciu różnych wioskach wokół Sancerre. Różnorodność winnic pozwala im łączyć Sauvignon Blanc z trzech typowych terroir Sancerre w celu stworzenia harmonijnych i zrównoważonych win. Silex (krzemień) wnosi mineralność i… cóż… krzemienność. Terre Blanche, czyli margiel Kimmeridgean (glina z wapieniem pod spodem) wnosi bogactwo, a Caillottes (żwirowy wapień) wnosi kwasowość. Oprócz gospodarstw w Sancerre produkują również doskonałe Menetou-Salon blanc, a także Sancerre Rouge i Rosé.
Od 1994 roku François i Jean-Marie Cherrier wdrażają zrównoważoną uprawę winorośli przy użyciu ekologicznych technik, takich jak sadzenie roślin okrywowych w winnicach, eliminacja nawozów chemicznych i produktów winifikacyjnych oraz ponowne wykorzystanie szarej wody w winnicy.
Winifikacja odbywa się za pomocą stabilizacji na zimno i fermentacji kontrolowanych temperaturą w zależności od rodzaju gleby, które pozostawia się na osadzie do dojrzewania w zbiornikach ze stali nierdzewnej przed ostatecznym zmieszaniem w celu stworzenia klasycznych i archetypowych win Cherrier.
Domaine de la Rossignole Sancerre AOC - Opinie klientów
Domaine de la Rossignole Sancerre 2021
Słoma; aromaty gruszki, lekki krzemień, trybula. Średnio pełne, bardzo bogate na podniebieniu, świetna czystość odmianowa. Bardzo dobra kwasowość, długi finisz, na finiszu wyraźne nuty krzemienno-mineralne. Doskonała złożoność i wytrwałość.
2023-08-07
Sancerre Sauvignon Blanc
Głęboka i wielopłaszczyznowa mineralność charakteryzująca bukiet zapachowy jest niewątpliwą cechą wapiennej gleby. Smak, który znajdujemy na podniebieniu, bardziej wyważony i otaczający. Nawet jak kochasz wina Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii szybko dostrzeżesz ze to wina to cicha woda która brzegi rwie... Nie wiesz nawet kiedy i gdzie rozkochasz się w Sancerre a podniebienie da znak ze pić się chce.